Jag stinker

23 Maj

Det händer en och annan gång att jag av folk hemmavid får frågan vad jag gör här i Kina hela dagarna. Med tanke på att jag inte jobbar.

Jag svarar glatt att jag mest tramsar runt. För så är det. Sedan vi kom hit har jag inte gjort mycket seriöst. Tja, vad som är seriöst kan väl i och för sig diskuteras…men jag är då rakt inte som så otroligt många andra duktiga medföljande, som börjar plugga kinesiska tämligen direkt och engagerar sig med diverse aktiviteter i barnens skola. Och så – hallå där! Jag bloggar ju! Tänk vad vilken glädje jag bereder er, kära bloggläsare, medelst detta 😉

Känner inte riktigt att jag har tid med det. Då kan jag ju inte tramsa runt på heltid!

Jomen vissa seriösa grejer slipper jag ju inte ifrån. Mat ska ju t.ex. inhandlas och tillagas. Tvätt ska tvättas, disk diskas, och ibland behöver dottern läxhjälp. Och tränar gör jag ju med. Det är väl ändå lite seriöst?

Men. Åter til runt-tramsandet. Vad innebär då detta? Tja. Ibland åker jag ner på stan för att bara gå omkring, upptäcka och fotografera. Ofta hänger jag på någon av de otaliga utflykter och andra aktiviteter som arrangeras här i stan, för hugade utlänningar.

Som till exempel idag. Då jag var på en introduktion i traditionell kinesisk medicin. Med inriktning på moxibustion. Jodå!

Moxibustion är en behandlingsform inom den traditionella kinesiska medicinen. Ett alternativ till akupunktur och akupressur. Man använder sig av en cigarrliknande rulle, gjord av örten gråbo. Denna rulle tänds på, och medan gråbon glöder håller man den alldeles invid en akupunkturpunkt i ett antal minuter. En sorts värmebehandling, alltså.

Moxibustion har en bieffekt. Nämligen att det luktar som….komochhjälpmig. OCH som om man har rökt på.

Efter en och en halv timme i gråbodimmorna kom jag ut från lokalen och stank. Något så enormt. Gled in i bilen och försökte låtsas som absolut ingenting, samtidigt som jag undrade vad Mr. Z (vår chaufför) tänkte. Med all säkerhet något i stil med ”Men vad f…….n är det som stinker?!? Vad har människan gjort? Rökt på, mitt på blanka förmiddagen?!?!”. Men eftersom Mr. Z är en diskret person sade han naturligtvis inget.

Jag tippar att bilen han bli rejält inpyrd på vägen hem. Och, i förlängningen, Mr. Z. När han kommer hem ikväll kommer hans fru säkert att rynka på näsan och utropa ”men var i HELA FRIDEN har DU varit idag? Herrejisses vad du STINKER!”

Hrmmmm.

Nu är det dessutom som så att jag, i ett anfall av..tja, jag vet inte vad….bokade in mig på en moxibustion-behandling. Bara för att testa. Hrmmmm, jodå. Nästa måndag.

Jag gruvar mig lite inför måndagsmorgonen. När jag måste säga till Mr. Z att ”jo, idag ska jag tillbaka till det där stället jag var på förra måndagen, Dongping lu, kommer du ihåg…?”

Stackars man. Han kommer att tänka ”å nej fy för s…..n, ska vi tillbaka till STINKSTÄLLET?!?!? Herregud, så tragiskt. Har hon inget vettigare att göra än att röka på? Tänk om hon blir så blajig att jag måste bära ut henne till bilen dessutom…..näääää….”

Hrmmm. Kanske det blir så att jag får ägna måndagen åt att börja leta efter en ny chaufför, när Z panikslaget säger upp sig på studs.

Spännande fortsättning lär följa.

Jo förresten. Efter stinkstället åkte jag till gymmet. Passade på att förpesta luften där också, hihi. Efteråt duschade jag grundligt och tvättade håret. Men tror ni inte att jag stinker fortfarande. Lite mindre, i och för sig. Kanske är lukten försvunnen lagom till nästa måndag…

20 svar till “Jag stinker”

 1. Brysselkakan måndag, 23 maj , 2011 den 7:59 f m #

  Men då är vi två! Ja, alltså som tramsar runt! Hade oxå tänkt lära mig språket, jobba frivilligt på skolan och så men näää! Hur skulle jag då hinna allt jag vill göra 😉 Sedan, som du skriver så har jag ju oxå allt hushållsarbete, matinköp och stötta vår son så det är fullt upp.

  Lycka till på måndag!

  • annieverse måndag, 23 maj , 2011 den 8:10 f m #

   Trevligt att höra att du också tramsar runt 🙂 Det finns ju så mycket roligt, intressant och spännande att tramsa runt på, inte vill man väl missa det?!?

   • Brysselkakan måndag, 23 maj , 2011 den 8:33 f m #

    Precis, inte vill man missa något!

 2. allatalarsvenska måndag, 23 maj , 2011 den 9:01 f m #

  Hehe, han känner nog igen doften och tänker ”oj oj stackars människa som hade SÅ stora problem att hon var tvungen att bli behandlad i 1,5h OCH åka tillbaks för ytterligare behandling” 🙂

  • annieverse måndag, 23 maj , 2011 den 9:49 f m #

   Moxibustion verkar inte vara lika vanligt inom TCM som akupunktur, men det finns ju trots allt en chans att han känner igen doften 😉

   • allatalarsvenska måndag, 23 maj , 2011 den 7:09 e m #

    Det verkar spännande så du får rapportera om hur behandlingen gick sen. Det fanns ett ställe i Linköping faktiskt där de hade moxibustion (och akupunktur), men jag kunde aldrig komma på någon krämpa att prova det på. 🙂

 3. Marina måndag, 23 maj , 2011 den 3:21 e m #

  Även jag anmäler mig till ”tramsa-runt-gruppen” och jag tycker det är en väldigt trevlig sysselsättning! Jag tycker din tillvaro påminner väldigt mycket om min – bortsett från att jag ju inte ens kan säga att jag hjälper nån med läxor, inte lagar jag mycket mat heller…hjälp, vad mycket trams det måste bli… Ska väl tramsa runt en sommar i Sverige också innan jag återvänder till det ”allvarliga tramsandet”.

  • Brysselkakan måndag, 23 maj , 2011 den 5:58 e m #

   Kanske vi ska starta en tramsa-runt-club 😉 För oss med oceaner av tid 😉

   • annieverse tisdag, 24 maj , 2011 den 12:05 f m #

    Och så måste vi ha en Facebook-grupp 🙂

  • annieverse tisdag, 24 maj , 2011 den 12:04 f m #

   Vad trevligt att höra, Marina! Jag ska också tramsa lite i Sverige i sommar, men jag känner att tramsandet är mer hard core och seriöst här på något sätt 😉

 4. Elisabeth måndag, 23 maj , 2011 den 6:13 e m #

  Haha. 😀 Märks det någon annan effekt än bieffekterna då?

  • annieverse onsdag, 1 juni , 2011 den 8:37 f m #

   För tidigt att säga, har dock satt upp mig på några behandlingar så får vi se…

 5. Haydee tisdag, 24 maj , 2011 den 9:53 f m #

  Elisabeth var snabbare, precis samma sak skulle jag också vara nyfiken på..! 😉

  • annieverse onsdag, 1 juni , 2011 den 8:41 f m #

   Jag lovar att rapportera mer om detta 🙂

 6. anne fredag, 27 maj , 2011 den 6:38 e m #

  Men vad ska väl den däringa bustion vara bra för? Allt? Mul- och klövsjuka och ischias? 😉

  Sv. Jo, nog är det tomt utan Skrutten, han mer än fyllde sin plats i den här familjen…

  • annieverse onsdag, 1 juni , 2011 den 8:40 f m #

   Används precis som akupunktur, för samma saker. Huvudvärk, migrän, sömnsvårigheter, aptitstörningar, allmän smärtlindring….

   Förstår att det känns ledsamt utan Skrutten!

 7. Peter Harold fredag, 27 maj , 2011 den 8:26 e m #

  Det där med värmeterapi har jag hört talas om. Lär ju stimulera nerverna, som i sin tur sänder signaler till… vart de nu går… på samma vis som den vanliga nålterapin. Vill minnas att exemplet jag hörde talas om skedde med hjälp av upphettade stenar eller metallfigurer.

  Själv har jag begränsat min värmeterapi till att tända stearinljus under vinterkvällarna. Just nu är det dock inte aktuellt! 😉

  • annieverse onsdag, 1 juni , 2011 den 8:39 f m #

   Ja, nåt verkar ju hända i alla fall, jag kände verkligen hur det ”flödade” i kroppen efter första behandlingen – lite häftigt!
   Skönt att du inte behöver stearinljus för tillfället 😉

 8. Gunilla onsdag, 1 juni , 2011 den 7:36 f m #

  Men hallå?? Det är 1 juni nu! Har du försvunnit in i dimman????

  • annieverse onsdag, 1 juni , 2011 den 8:38 f m #

   Har precis lyckats ta mig ur den 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: