Filmjölk på andra sidan jorden

2 Nov

HA! Visste ni att man kan göra filmjölk själv? Jaså, det visst ni…jamen ursäkta då att jag upptar er dyrbara tid med sånt här. Eller var det nån som ändå inte visste? Oh, så trevligt, då ska jag förklara hur man gör:Man hettar upp en liter mjölk ungefär. Till kokpunkten nästan. Fast man måste dra kastrullen från spisen innan mjölken börjar koka.
Sen får den svalna. När mjölken är fingervarm häller man i cirka en deciliter filmjölk (ja jag är ledsen, men helt utan filmjölk går det inte).
Blandningen får stå i rumstemperatur ett dygn cirka och gosa till sig. Voila, det har blivit filmjölk!

Ungefär så här gjorde folk förr i tiden, innan man kunde köpa filmjölk i affärerna. Då kallades det ibland långmjölk, eller tjockmjölk

Men jag vet, i dagens Sverige är det väl alls ingen poäng att pyssla med sånt här. Men för mig gott folk…som ni säkert kan gissa er till är ”filmjölk” ett totalt okänt begrepp i Korea. Yoghurt finns här. Speciellt drickyoghurt. Det bälgar koreanerna med glädje i sig varje dag. Good for health, you know.

Så när vi återvände från Sverige till Seoul i somras hade jag självklart med mig en liter filmjölk i bagaget. Blev alldeles tårögd när jag gjorde som man borde enligt receptet ovan och fick till det perfekt. Filmjölk är ju ändå…tja, filmjölk, liksom. Något speciellt för en svensk.

Funderar på om man inte skulle kunna lansera filmjölk här i Korea. Har försökt förklara för en koreansk kompis vad det är: ”it is kind of like kimchi, but without the kimchi, if you know what I mean?!?”. Humhum. Jamen så kan man väl ändå säga, det är ju syrat av nyttiga bakterier å sånt. Typ som kimchi. Kunde väl slå an här med? Åtminstone hos den unga generationen koreaner som tänker lite wild and crazy och gillar att testa nya saker, speciellt sånt som marknadsförs med slagord som ”good for health” och ”wellness”.

Kanske ska göra ett storkok, åka till någon lämplig matmarknad, knö in mig bland kimchi- och ginsengtanterna, vifta med svenska flaggan och pröva min lycka?!?

3 svar till “Filmjölk på andra sidan jorden”

 1. Gunilla torsdag, 23 juli , 2009 den 5:24 f m #

  Självklart.. och sälj det med många prickar och cirklar i namnet, så det blir riktigt exotiskt..
  Långmjölk är ju ialla fall ett par prickar extra…
  Jag brukar göra det utan kokning. Bara rör ner en msk ”långfil” i en skål med gammaldags mjölk och låter stå framme i rumsvärme i 24 timmar..- det är inte lika syrligt som en äkta kultur, men helt okej ändå.

 2. annieverse fredag, 24 juli , 2009 den 7:46 f m #

  Gunilla: tack för tillagningstipsen! Jag kanske ska lansera filmjölk i Mumbai? Med många prickar och cirklar i namnet, självklart 😉

 3. Mina måndag, 15 november , 2010 den 8:30 e m #

  Tack för tipset. Undrar om det funkar med jordgubbsfil? :-s
  Har saknat fil sedan jag flyttade till Norge för 20 år sedan. Surmjöljen de har här kallas Kefir och Cultura, och smakar jäst. Och alkohol. Brrr…
  På hotellfrukost i Danmark åt jag tykkmælk, som smakade underbart av fil! Luskade reda på något ekologiskt med ungefär samma namn i Norge (på Coop). Lukten stämde, men varken smak eller konsistens. Nu provar vi jordgubbsfilen som står i kylen efter förra Harryhandeln (exkursioner till Sverige kallas så). Kanske jordgubbssmaken försvinner efterhand? Wish me luck.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: