Den röda tråden

30 Dec

Det bästa med jullovet, hörni, det är inte julmaten, pepparkakorna, julklapparna eller något annat som hör julen till. I alla fall inte för mig. Nejj. Det bästa är långa sovmorgnar och några oplanerade dagar. Då man kan ligga i soffan och läsa böcker. Och hasa sig upp emellanåt för samvaro med familj, eller goda vänner.

Och att ha tid för att tänka.

Till exempel om den röda tråden.

Jag tror att det finns en röd tråd i alla människors liv. Men att det inte är alla som kan se den. Det kan vara av olika skäl. Till exempel att man inte tror att det finns någon röd tråd. Att allt bara är slumpens spel, och att man får inrätta sig därefter, och försöka leva ett så bra liv som möjligt, medan man väjer för olika hinder och gläds åt trevliga saker.
Det kan också vara så att man inte VILL se. För att det blir för jobbigt att så att säga fejsa sig själv. Det är lättare att bara leva på. Eller kanske känner man sig ofri av den där tråden. Och tror att man liksom är styrd ner till minsta steg. Så man förtränger den aning man har inom sig.

Och jag då? Jo, jag har ju börjat förlika mig med min tråd, haha! Kanske för att jag tycker att den är rolig och spännande. Och att jag känner att jag växer av den. För det är vad jag tror är trådens funktion. Att få oss att växa i en viss riktning. Att utveckla och stärka vissa egenskaper.

Och i mitt fall är det så, att jag de senaste åren har fått en del vinkar om i vilken riktning jag bör röra mig. Och idag kan jag exempelvis säga som så att:
– det är inte tillfällighet att jag sitter som lyxhustru i Shanghai. Meningen med detta är inte att jag ska börja studera mandarin på heltid, ej heller att springa på manikyr och pedikyr eller fotmassage dagarna i ända (men någon gång då och då är nog okej, hihi), shoppa till jag droppar, jobba som volontär på barnhem, börja fuska som engelskalärare, etcetera (fyll i valfri populär aktivitet för medföljande till utlandsstationerad partner).
Nej. Meningen är att jag ska skärpa till mig och skriva så mycket jag bara kan. Och fotografera en hel del, dessutom. Detta är vad jag ska använda mina oceaner av egentid till.
Hur jag vet det? Svårt att säga. Jag bara vet. Kanske för att dessa två saker kan göra mig så upprymd och lycklig som få andra saker. Ibland till den grad att jag nästan tappar andan Som när jag skrivit en dialog som bara är helt … rätt. Eller har lyckats ta den där vansinnigt lyckade bilden. Fjärilar i magen all the way. Det är som att vara tokförälskad, fast i en aktivitet. Liksom.

Med skrivandet är det som så här, dessutom, att det inte är någon nyss påkommen tokförälskelse, utan snarare en gammal trogen kärlek som jag alltid har gått omkring och småflörtat med. Fast inte riktigt vetat hur jag skulle få till det, och tvivlat på att kärleken har varit besvarad. Det har handlat om att jag under många år varit vansinnigt frustrerad, eftersom jag helt enkelt inte visste VAD jag skulle skriva om.

Men nu, vid en liten smula mogen ålder (hrmmm) är det nog som så, att jag samlat på mig tillräckligt med erfarenheter för att faktiskt ha något vettigt att fabulera kring. Något som andra människor kan känna igen sig i. Ha utbyte av. Kanske bli lite tröstade av. Eller bara skratta. Eller känna igen sig i. Och det är ju detta som är meningen med skrivandet, för mig i alla fall. Det är mitt sätt att skapa band till andra människor, mitt sätt att göra något för någon annan. Och jag tror det kan bli samma sak med fotograferandet.

Och…under de senaste månaderna har en och annan ängel kommit i min väg. Petat till mig lite och med ett diskret ögonkast visat åt vilket håll jag ska gå för att komma vidare. I en bisats nämnt något som plötsligt fastnat i min hjärna. Eller rakt ut sagt ”men hörrö, du har inte tänkt på att testa…”
Och så har jag testat. Och därefter kunnat konstatera ”se på fan, det där var verkligen ingen dum idé”.

Jodå. Så är det.

Men nu, hörni. Så måste jag avsluta och ge mig ut i den skånska snålblåsten. Ska hämta bilen på verkstaden och bli åtskilliga tusenlappar fattigare.

Jag har svårt att tro att det finns en djupare mening med detta – för, nänä, jag är ju inte så obsessed av det här med den röda tråden att jag ser ”tecken” överallt.

Men å andra sidan. Vem vet vad som händer på väg till bilverkstaden. Eller vem jag möter där.

Hehe.

Ett riktigt Gott Nytt År önskar jag er alla.

10 svar till “Den röda tråden”

 1. Selma fredag, 30 december , 2011 den 5:07 e m #

  Tråden är lättare att se i backspegeln men visst finns den.

  • Annieverse fredag, 30 december , 2011 den 5:14 e m #

   Ja. Det är i backspegeln man får syn på den.

 2. Marina söndag, 1 januari , 2012 den 10:39 f m #

  Det låter som en fantastisk röd tråd!
  Önskar dig en god fortsättning och ett riktigt bra 2012!

  • Annieverse onsdag, 4 januari , 2012 den 1:27 e m #

   Tack, Marina 🙂 Ber att få önska även dig ett riktigt gott 2012!

 3. Skatan tisdag, 3 januari , 2012 den 1:32 e m #

  God fortsättning på vårt nya år 2012! Visst har också jag upptäckt en röd tråd … som jag i och för sig trasslar in mig i ibland men är stark och riktigt röd när jag själv inte trilskas. Det är spännande som ”fa´n” … för att uttrycka mig lite Ulf Lundellskt. 🙂

  Kram!

  • Annieverse onsdag, 4 januari , 2012 den 1:26 e m #

   Men vad spännande att höra, Skatan! Visst blir man lite exalterad när man ser den där tråden emellanåt, speciellt när den är lite tjockare och alldeles extra illröd 😉

 4. Lotta måndag, 9 januari , 2012 den 8:07 f m #

  Klart du ska fortsätta skriva som bara den!

  Ett riktigt gott nytt år önskar jag dig 🙂

  • Annieverse onsdag, 18 januari , 2012 den 9:46 f m #

   Tack, Lotta 🙂 Ber att få önska god och frisk fortsättning!

 5. allatalarsvenska söndag, 15 januari , 2012 den 9:29 e m #

  Helt orelaterat har jag ett boktips, om du inte redan har läst den: http://www.nothingtoenvy.com/

  Om Nordkorea, och extra intressant om man är lite insatt i koreansk kultur, historia och tänk. Finns som pocket på cdon.se, om du är kvar i fädernelandet.

  • Annieverse onsdag, 18 januari , 2012 den 9:45 f m #

   Tack för tipset! Jag är inte kvar i landet, men kanske finns den kvar i sortimentet när jag kommer hem igen i sommar 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: