Örter från Tibet – på en höft

12 Mar

Igår var jag på guidad rundtur på apoteket Tong Han Chun Tang, där det tillverkas och säljs traditionell kinesisk medicin. Vi fick se allt från en jättebebis-staty tillverkad av ginseng (!) till gamla medicinskåp och diverse apparater med vilka man kokar ihop alla beståndsdelar till medicinerna man säljer.

Efter själva rundturen fick de som ville träffa en TCM-läkare, för det blygsamma arvodet av 50 yuan (ungefär lika mycket i svenska pengar). Självklart nappade jag på det, och blev inputtad till en vitrockad dam i 60-årsåldern för vilken jag (med hjälp av tolk) berättade om min hälseneinflammation och bursit i höften. Hon granskade mig (inklusive häl och höft) noga, sedan tog hon pulsen och så fick jag räcka ut tungan åt henne.

”Hur har du det med sömnen?”, frågade hon. Varpå jag svarade ”si och så, vaknar oftast för tidigt och kan inte somna om.”

”Och håret? Lider du av håravfall?” ”Periodvis är det rätt mycket, ja”, svarade jag.

”Mhm”, sa hon och nickade, med ett ansiktsuttryck som jag tolkade som ”det var väl det jag trodde”.

Och sedan fick jag veta att grundproblemet är att jag har lite svaga njurar.

Jag vet, jag VET. Det låter inte riktigt klokt för oss som är uppfödda med västerländsk skolmedicin. Vad tusan har njurarna med höften och hälsenan att göra?

Nu är det nog på sin plats att berätta att jag – för att få lite kläm på en viktig del av kinesisk kultur – går en introduktionskurs omg traditionell kinesisk medicin. Visst, somliga delar av innehållet får mig att höja på ögonbrynen. Synen på kropp och själ, och hur de hänger samman – samt hur kroppens olika delar hänger samman med varandra – är ganska så olika från det västerlänsk skolmedicin lär och praktiserar. Men mycket tycker jag är fascinerande och intressant, inte minst det holistiska synsättet, fokuseringen på att förebygga sjukdomar och ambitionen att söka de grundläggande problemen/bristerna, inte enbart de påtagliga symptomen.

Om jag nu skulle försöka förklara hur hälseneinflammation, sömnstörningar, håravfall och bursit kan tänkas hänga ihop med njurarna bleve det här ett alldeles för långt inlägg – dessutom är jag inte helt säker på att jag förstår det själv, haha. Men. När jag i höstas genomgick den hälsoundersökning som alla utlänningar drabbas av om de ska bo ett tag i Kina, så framgick det av ultraljudsundersökningen att jag har kristallisering i ena njuren.

Så. Därför tänker jag nog peta i mig de örtpiller doktorn ordinerade ”to tonify the kidney”. Just in case. Jaja, somliga kanske tycker att jag är galen som förgiftar mig med medicin vars innehåll jag inte har en aning om (det står ju bara på kinesiska på burken). Tja, jag får väl stå mitt kast. Tänker att så giftigt kan det ju inte vara – pillrena hon rekommenderade är ju faktiskt receptfria 😉

Förutom örtpiller skrev doktorn ut recept på någon slags smärtstillande och antiinflammatoriska plåster med örter från Tibet. Att kleta fast på höften. Och på en salva som inte är ett dugg TCM-aktig, den innehåller nämligen good old diklofenak.  Den är till hälen.

Och så förmanade hon mig att inte bära höga klackar och för allt i världen ta det försiktigt med joggningen, inte galoppera iväg som en galning om jag köper nya joggningskor. Benen måste måste vänja sig lite.

Här följer lite bilder från apoteksdagen. Samt en videosnutt.

Apoteksinteriör.

Apoteksguiden berättar om jättebebisen av ginseng som tronar i apoteksmuseet.

Fint gammalt medicinskåp. I urnorna ovanpå förvaras också mediciner.

Här vägs och blandas doser av diverse örter…

…som kokas ihop i maskinerier likt denna.

Och här kan ni se en lajv-video från örtdoseringsavdelningen!

14 svar till “Örter från Tibet – på en höft”

 1. Brysselkakan lördag, 12 mars , 2011 den 1:22 e m #

  Personligen tror jag vi borde lyssna lite på kineserna när det gäller just sjukvård. I västvärlden har vi snöat in lite för mycket på ”konstgjorda” mediciner. Vi behöver hitta tillbaka till de gamla huskurerna.

 2. annieverse lördag, 12 mars , 2011 den 2:44 e m #

  Tja, en del av traditionell kinesisk medicin, nämligen akupunktur, har ju lyckats vinna visst erkännande i väst. Själv tror jag att ”vår” sjukvård vad det lider kommer att ta till sig mer av TCM, även om det kommer att gå långsamt.
  Jag är absolut ingen motståndare till västerländsk skolmedicin, men jag tycker att den förebyggande aspekten av hälsovård kunde ges mer uppmärksamhet ”därhemma”. Och kanske finns det en del saker i TCM som man kan ta till sig, förutom akupunktur.

 3. Elisabeth lördag, 12 mars , 2011 den 5:59 e m #

  Den där ginseng-bebisstatyn, hade den någon slags funktion? Varför annars just i ginseng liksom?

  • Annieverse söndag, 13 mars , 2011 den 8:57 f m #

   Ginseng är en viktig beståndsdel i en del TCM-mediciner.

 4. frunatmaken söndag, 13 mars , 2011 den 8:42 f m #

  Hoppas på regelbundna rapporter om utvecklingen. Lite spännande är det allt vilken information hon kunde få av en utsträckt tunga.

  • Annieverse söndag, 13 mars , 2011 den 8:55 f m #

   Jag tror hon utläste en del av pulsen också. Inte bara pulsen i sig, utan om den var ”svag”, ”fladdrig”, ”tung” eller något annat – det har jag läst mig till att TCM-doktorer gör.
   Sedan kollar de på ansiktsnyansen också. Typ om man är mycket blek eller rosig eller alldeles för röd – eller något annat, kanske.

 5. Marina måndag, 14 mars , 2011 den 3:51 f m #

  Underbart! Jag är jättefascinerad av all kinesisk medicin och sätt att ställa diagnoser! Skulle jättegärna ha velat vara med på den där ”rundturen”, tycker det är väldigt spännande att kika på allt (mer eller mindre) mystiskt som finns i de kinesiska läkemedelshyllorna…

  • annieverse måndag, 14 mars , 2011 den 6:00 f m #

   Ja, det finns örter och annat man inte hade en aning om – och användningsområden man inte heller visste fanns 😉
   Hur är det i Singapore, jag antar att TCM praktiseras även där?

   • Marina tisdag, 15 mars , 2011 den 2:19 f m #

    Jo, jag antar det! Den doktor jag träffade när vi gjorde undersökningen för att få vara kvar i landet (ingen hiv eller tbc över gränsen här…!!) träffade jag en mycket ålderstigen och darrhänt man som tittade mig i ögonen och sa ”du är frisk”…sen gjorde han det han skulle…och av någon underlig anledning kändes det som om jag kunde lite fullt på denne man som jag i Sverige aldrig någonsin skulle ha låtit försöka hitta rätt med en sprutspets!!
    Man kan ju köpa ”mystiska örter och mediciner” på olika ställen i Chinatown, och även få hjälp med det man behöver! Hur gick det för dig, hjälpte medicinen??

 6. eva tisdag, 15 mars , 2011 den 10:02 f m #

  Väldigt intressant. Kom bara ihåg att berätta om du blir bättre av det! 🙂

  • annieverse tisdag, 15 mars , 2011 den 2:42 e m #

   Will do 🙂

 7. annieverse tisdag, 15 mars , 2011 den 2:47 e m #

  Marina: åh, underbart att få träffa en sådan doktor – jag förstår precis vad du menar, vissa personer känner man bara sådant förtroende för på studs, hur ålderstigna och darrhänta de än må vara 😉
  Plåstret med örter från Tibet har faktiskt haft effekt. Inte har jag blivit helt smärtfri, men det har blivit bättre. När det gäller pillrena för att ”tonify the kidneys” så ska de tas i minst en månad i ”uppbyggande”, stärkande syfte – får återkomma med rapport. Enligt Fru Doktor finns det i alla fall chans att krämporna i häl/höft kan minskas om njurarna piggnar till lite. Vi får väl se vad som händer 😉

 8. Gunilla söndag, 3 april , 2011 den 5:21 f m #

  jag säger bara- käka upp pillren- men du vill inte vet innehållet! Jag fick TCM i Peking och det tog bort mitt psoriasis för flera år, och de har hittills vid diagnosticeringarna prickat in rätt varenda gång- åtminstone ett av symtomen (förstorat hjärta) genom att kolla tungan. Sen att de ppratar om ”vind i levern” eller nåt liknande och jag inte begriper, beror på att jag inte kan lika mycket. VI eldade upp mycket av vår kunskap under 1600-talets häxbränningar – DE har en 3000-årig erfarenhetshistoria.
  Jag är avundsjuk att du har möjligheten till att få TCM och riktiga örtmediciner… trots att det är lussköldar och gud vet vad..*S*

  • annieverse måndag, 11 april , 2011 den 1:50 e m #

   Jodå Gunilla, jag sväljer enträget mina piller varje dag 😉
   Häftigt att höra att TCM-medicinen hade sådan god effekt på din psoriasis!
   Haha, det där med ”vind i levern” har jag också hört talas om. Fast jag tror att jag har vind i njurarna. Eller om det var fukt i njurarna?!?! Jaja, jag sväljer mina piller i alla fall, som sagt 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: