And the winners are…P and P!

8 Jun

…Per Sundberg och Peter Strunk, som avgav rätt svar – Shanghai – ungefär samtidigt! Per gjorde det här på bloggen medan Peter avgav sitt tvärsäkra svar via Ansiktsboken (där mina blogginlägg också publiceras).

Vinnarna är två herrar med stor Asienerfarenhet. Per, som bor i Thailand, har en mycket välskriven och mångsidig blogg vid namn Fotavtryck i Asien. Peter har, liksom jag själv, bott flera år i Sydkorea.

Grattis, P & P! Någon vinst utgår ej – förutom äran, men det är väl ändå det viktigaste?

Det är lustigt vad man kan ha olika perspektiv på saker och ting, förresten. Det verkar som att en och annan ”tävlingsdeltagare” har avstått från att gissa på Kina/Shanghai eftersom de menar att denna stad nog inte kan vara mindre mentalt påfrestande än Mumbai, ej heller mer välorganiserat och renare.

Men. En av mina första tankar, när vi åkte runt i Shanghai den första dagen under vårt besök där i våras….ja, det känns inte helt rumsrent att säga det, men…man ska ju vara ärlig, så here goes: en av mina första tankar var: ”civilisation!”

För i Shanghai kan man till exempel gå på trottoarerna. Det är inte stora hål i dem. Man snubblar inte på herrelösa, sjuka gatuhundar eller folk som ligger och sover där av en eller annan anledning. I Shanghai ligger det inte drivor av skräp överallt. I Shanghai finns det ett prima, modernt tunnelbanesystem som byggs ut hela tiden. För att bara nämna några saker.

Missförstå  mig inte. Det här är inte någon naiv hyllning till ett visst politiskt system. Och jag går inte omkring och tror att resten av Kina ser ut som Shanghai. Ack nej.

Men jag kan inte låta bli att reflektera över hur olika två städer i två olika asiatiska utvecklingsländer kan vara. Att fundera över varför den ena moderniseras och växer enligt någon slags plan och struktur. Medan den andra håller på att…tja, att implodera.

Tja. Det där kan man skriva mycket om. Och jag lär säkert återkomma till detta tema framöver…

13 svar till “And the winners are…P and P!”

 1. allatalarsvenska tisdag, 8 juni , 2010 den 9:42 f m #

  Haha! Där fick mina fördomar en stor smäll på fingrarna. 😀

 2. Cicci tisdag, 8 juni , 2010 den 10:54 f m #

  Var inte Shanghai på tal före Düsseldorf?

 3. Brysselkakan tisdag, 8 juni , 2010 den 11:08 f m #

  Hoppas du hinner se världsutställningen nu då! Skulle gärna kika själv på den men det blir Beijing på vår semester i augusti istället!

  Lycka till med flytten men njut nu först av Sverige heeela sommaren!

 4. Catrin tisdag, 8 juni , 2010 den 11:36 f m #

  Nu blir jag ledsen att jag inte vann 🙂 …för jag hade det första inlägget …tyvärr råkade det bli anonymt. När går flytten?

 5. Louise Gunnestrand tisdag, 8 juni , 2010 den 12:04 e m #

  Fast jag vill bara påpeka att jag visste FÖRE alla andra (näsvis är jag) men så bor vi ju i ”Shangan” också ha ha!

 6. Per Sundberg tisdag, 8 juni , 2010 den 12:49 e m #

  🙂 kul att ha rätt nån gång och tack för länken..

  Dina reflektioner Mumbai kontra Shanghai har jag mött tidigare av personer som först bott i Shanghai och sen fått rena chocken när de kom till Mumbai. De trodde det var något liknande…

  Nu vet jag då ingenting själv, eftersom Indien väntar på sin tur…men du har också rätt att det är stor skillnad på stad och landsbygd i Kina, och på region och region..

 7. Elisabeth tisdag, 8 juni , 2010 den 2:19 e m #

  Jag var i rätt världsdel i alla fall. 😉 För mig känns Shanghai just mer ”civiliserat”. Fast mina kunskaper om dessa båda städer är inte direkt stora, det ska erkännas.

 8. anne tisdag, 8 juni , 2010 den 4:59 e m #

  Aha!

  Grattis till P & P!

  Jag klurade faktiskt på Shanghai under mitt googlande men korkad som jag är fick jag för mig att personen i foto nr 1 var en buddhistisk munk (jag tror någon skrivit det i en kommentar) och då tänkte jag (helt fel kanske?) att i Kina kan man väl inte vara religiös!

  Hur är det med det? Får man det numera? Eller är personen på fotot bara någon klädd i orangeat?

 9. Haydee tisdag, 8 juni , 2010 den 6:41 e m #

  Två kompisar har bott i Shangai under kortare perioder (3 månader för den ene och inte vet jag ens hur många för den andre) och båda hade mycket positivt att säga om staden! 🙂

 10. annieverse onsdag, 9 juni , 2010 den 7:31 f m #

  allatalarsvenska: hihihi, inte illa ment! Men jag upplever verkligen en stor skillnad…

  Cicci: jo. Men en annan tjänst.

  Brysselkakan: åh, Beijing i augusti? Vad kul! Ser fram emot att läsa om dina intryck…
  Jo, vi hinner se världsutställningen.

  Catrin: men du vet väl att jag ändå tycker att du är duktig 😉
  Flyttlasset går från Mumbai om typ en vecka. Om Gud vill och skorna håller ska bohaget vara framme i Shanghai när vi anländer i mitten av augusti.

  Louise: tack för att du inte sade något 😉

  Per: ännu en gång grattis =) Och visst, det finns enorma skillnader i Kina. Shanghai är ju inte heller någon ”vanlig” kinesisk stad. När det gäller Mumbai har jag hört att det är ungefär den jobbigaste, mest kaotiska och mest skitiga staden i Indien.

  Elisabeth: rätt världsdel är inte det sämsta!

  Anne: det finns inget generellt religionsförbud i Kina, buddhismen är faktiskt den största religionen, om jag inte är helt felunderrättad.

  Haydee: åh, det låter uppmuntrande =)

 11. Elisabeth söndag, 13 juni , 2010 den 7:34 e m #

  Du har en utmaning hos mig!

 12. Per Sundberg onsdag, 23 juni , 2010 den 1:24 e m #

  Stämmer angående religionen. Det finns religionsfrihet i Kina, fast den inskränks om den saboterar det socialistiska systemet.Det är den springande punkten..därför kan inte många oliktänkande rörelser existera öppet..

 13. Wanda måndag, 28 juni , 2010 den 8:25 e m #

  Coolt! Jösses vad ni är och blir beresta och multikulturella! 🙂 Lite avis är man allt. 😉

  /W

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: