Mor-dotter-tvist om bling-bling

24 Maj

Det känns VÄLDIGT udda, måste jag säga. Att min elvaåring plötsligt – hur i hela friden gick det till?!? – har samma skostorlek som jag.

Tänk. För bara ett litet, litet, tag sedan. Dessa pyttepyttepyttesmå snutt-fötter. Bara några centimeter långa (hon var prematurfödd i vecka 32 och tillväxthämmad).

Ja du milde.

I förra veckan var det något hallabaloo på hennes skola. Där är det så att varje år får femteklassarna dela in sig i grupper och göra en ”Exhibition” på något tema. De får samarbeta, tre-fyra stycken, om att göra en presentation på teman som t.ex. ”Medicinska landvinningar under 1900-talet” eller ”Telefonins utveckling”. Eller något helt annat. Mycket planscher och powerpoint och broschyrer och annat blir det.

Hur som helst. Kulmen är den kväll då eleverna ska presentera sina verk för sina föräldrar. Det är mycket nerver och bildspel och strejkande bakgrundsmusik, svettiga handflator, innovativa skulpturer och gudvetallt. Och många barn som vill vara finklädda, kvällen till ära. Däribland min dotter.

På eftermiddagen valde hon sin favoritklänning. Och sen kom krisen. Då hon upptäckte att fasen, hon har ju inga passande skor till!

Dottern har nämligen bara tre par skor. Ett par crocs, ett par jätteslitna flipflops, och ett par gympadojor. Hon tyckte inga av dessa passade till sin piffiga kinesiska sidenklänning. Och jag var väldigt böjd att hålla med.

Så. Nöden har ingen lag, vi hann inte rusa ut och köpa något passande. Hon fick låna ett par glitter-å-glamour-flipflops av sin ömma moder. Den ömma modern tänkte att de förmodligen var för stora, men att barnet till nöds kunde manövrera sig fram med dem på fossingarna. De glittrade så grant, det kunde ju vara värt besväret.

Döm om den ömma moderns förvåning då flipflopsen passade barnet PERFEKT.

”Dom är så fina, och nu är dom mina, haha!” utbrast det lyckliga barnet. Varpå jag sa ”det kan du bara glömma, snuttan lilla. Du ska vara glad för att du överhuvudtaget får låna dem.” Varpå det lilla spöket pep ”Men dom är ju jättesnygga på mig.” Varpå jag sa ”dom är MINA, det är jag som är mamma och jag som bestämmer, och förresten är jag är större och betydligt starkare än du (varpå jag spände mina biceps och därvidlag skänkte min PT en tacksamhetens tanke).  Varpå den kvicktänkta lilla människan hävde ur sig ”men haha, jag har vassare tänder än du, för mina är så mycket nyare än dina!”

Hrmmm. På den vägen är det. Efter ännu en stunds käftande TROR jag att vi har kommit överens om att vi får låna skodonen av varandra.

Det är dom här bling-blingiga sakerna tvisten gäller.

I övrigt kan jag förtälja att Exhibition-kvällen var en succé.

16 svar till “Mor-dotter-tvist om bling-bling”

 1. Cicci måndag, 24 maj , 2010 den 5:53 e m #

  Ni kan ju dela på dem så att hon förfogar över den vänstra och du den högra och får ni ju följaktligen låna av varann för att få ett helt par…

 2. frunatmaken måndag, 24 maj , 2010 den 7:14 e m #

  Haha, min lilla Humla har fortfarande mindre fötter än jag. Det är nog tur det.

 3. Brysselkakan måndag, 24 maj , 2010 den 7:35 e m #

  Har tydligen missat något men så har jag ju bara söner med skostorlek 46 oxå… Kanske jag ska ha dem om jag måste ut och ro!

 4. Elisabeth måndag, 24 maj , 2010 den 8:27 e m #

  Bra argument från båda sidorna i den diskussionen. 😉 På tal om skor; hur är det egentligen med skostorlekar i Asien? Det måste väl finnas betydligt många mindre storlekar än i Sverige? (Jag stör mig nämligen på att det ALDRIG – nåja, nästan i alla fall – finns skor i min storlek.)

 5. anne måndag, 24 maj , 2010 den 8:37 e m #

  De där skorna hade jag nog också övervägt att bitas för!!!

 6. Kusin Annika måndag, 24 maj , 2010 den 9:06 e m #

  Min dotter är snart 8 år och har bara 2 storlekar kvar till mina skor.. Fast hon har alltid haft stora fötter och jag små-normala (37,5-38). Hon har denna sommar ärvt ett par skinnskor i stl 36 som jag hade i klass 6. Hon slutar 1:an snart…

 7. annieverse tisdag, 25 maj , 2010 den 2:02 f m #

  Cicci: lyyyyysande idé!!!

  Brysselkakan: haha, ja du får tänka till över vad du ska göra med skor i de storlekarna…

  frunatmaken: men de kanske kan växa än?!?!

  Elisabeth: i Korea var det svårt att få tag på vettiga damskor i större storlekar. Här har jag faktiskt inte kollat upp saken…får göra det!

  anne: hehehe!

  Kusin Annika: växer så det knakar, förstår jag! Själv har jag 36-37, det är den storleken dottern nu har uppnått.

 8. Monica tisdag, 25 maj , 2010 den 5:47 f m #

  Wow vilken saklig argumentation! 🙂
  Hon är fasligt kvicktänkt den unga damen!

 9. annieverse tisdag, 25 maj , 2010 den 12:38 e m #

  Monica: jo tack så mycket, visst är hon det…

 10. Monica tisdag, 25 maj , 2010 den 1:11 e m #

  Men det är väl å andra sidan rätt skoj!? Tänk om hon blivit putt för allt och inget… Eller svurit åt dig… Eller sparkat på dig med sina crocks – för några Doc Martens har hon väl inte?!?
  Man får vara glad åt det lilla 😉

 11. Peter Harold onsdag, 26 maj , 2010 den 8:36 f m #

  He, he… Den där situationen har uppstått mellan min lilla 11-åring (som är 4 cm från sin moder i längd nu) och Mrs Harold. Och det har ju inte blivit lättare att hantera efter hennes devis om ” – Allt som mamma gillar tycker jag också om”.

  Jag är övertygad om att Mrs Harold och Lilla Fröken Harold också skulle gilla skorna som anges i ditt exempel. Totalt övertygad!
  🙂

 12. Lotta torsdag, 27 maj , 2010 den 8:38 f m #

  Riktigt snygga skor!!! Jag förstår att dottern gillade dem! Min dotter och jag har dessvärre samma storlek i skor och ungefär samma storlek i kläder. Detta innebär att mina kläder får fötter rätt som det är. Trots att jag är så ute, lever på stenåldern och ”inte fattar någonting” har jag tydligen rätt sorts kläder. Häromdagen hade vi en liknade krissituation som den ni hade och jag började kolla igenom mina kläder för att se om hon kunde låna något. Jag höll fram en snygg tunika och fick till svar att ”Nej, den där är för stor över axlarna på mig.” Jag insåg då att hon förmodligen provat sig igenom hela min garderob…

  Säg till om du vill äta lunch någon dag när du kommer till Lund! 🙂

 13. annieverse torsdag, 27 maj , 2010 den 12:12 e m #

  Peter: haha, ja, jag kan tänka mig att dessa skor faller även damerna Harold i smaken 😉
  Men du får väl ha dina klädesplagg i fred för unga damen, antar jag?!?!

  Lotta: hihihi, ja tänk, vi ”stenåldersmödrar” är inte HELT oanvändbara, det känns väl skönt att tänka på?!?!
  Hoppas unga damen lämnade något plagg kvar till dig i garderoben…
  Lunch låter jättetrevligt! Jag har ju din mejladress, så jag hör av mig 🙂

 14. Haydee torsdag, 27 maj , 2010 den 6:37 e m #

  Hah, en rolig diskussion ni haft! Men tänk så praktiskt det är! Säger jag som alltid tar över min mammas kläder… 😉

 15. Cicci fredag, 28 maj , 2010 den 5:45 f m #

  Mamma och jag byter garderob ibland så vi får lite förnyelse bland plaggen…
  Dotterns fötter är än så länge mindre än mina men hon har spetsat in sig på några av mina skor som jag inte får göra mig av med… I min skogarderob utöver mina egna har jag ett par av min mormors mors skor, några av mormors samt några av mammas – kan dock bara använda mormors då de andra är fel storlek för mina normalstora fötter.

 16. Bim HD lördag, 5 juni , 2010 den 4:44 e m #

  Åhhh… jag vill ha bling-bling!!! tihi… ursnygga!!! :)))
  Nä, tänker inte ens gissa eller något – försöker få koll på livet igen… 🙂 bla genom att läsa ikapp, lite.. tihi…
  Må så grankott…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: