14-18 graders sovtemperatur? Inte i slummen i Mumbai, direkt…

11 Maj

Läste i nätupplagan av FASS idag att med god sömnmiljö bl.a. menas en temperatur på 14-18 grader i sovrummet.

Va?!?! 14 grader! Nä fy!

Det här är inte första gången jag läst någon svensk artikel (eller har hört någon svensk förståsigpåare hävda) att man sover bäst i svala temperaturer. Men lustigt nog har jag aldrig sett någon förklaring till varför det skulle förhålla sig så. Och dessutom undrar jag: alla dessa människor som lever på mycket varmare breddgrader än vad svenskar gör – sover de verkligen så mycket sämre? Och är det i så fall bevisat att det är sovtemperaturen som är boven i dramat? Här i Mumbai är det 35 grader idag, och om ni inte har förstått det redan är det inte direkt alla som har luftkonditionering hemma. Snarare ett fåtal. Med en fläkt kan man väl få ner temperaturen några grader – men inte mycket mer. Det är väl som att svära i kyrkan – men jag undrar om inte folk här sover ungefär lika bra eller dåligt som folk därhemma.

De här rekommenderade temperaturangivelserna påminner mig om en annan ”vedertagen svensk sanning”, nämligen den att välling är den optimala födan för småfolk från några månader och uppåt. Men herregud! Tänk på alla barn jorden runt som överlever UTAN att någonsin ha sett en droppe välling! En beaktlig del av dem växer sig dessutom stora och starka. För indirekt implicerar ju vällingpåbudet att vi i Norden ger våra barn mycket bättre föda än någon annanstans. Och det borde väl tyda på att vi är bättre föräldrar, om man hårddrar det? Dessutom blir jag beklämd varje gång jag läser inlägg i frågespalter där en panikslagen mamma eller pappa undrar hur hon/han ska få den lilla att konsumera vällling – för det ”måste” väl ändå barnet göra? (För övrigt HATAR jag svenska kvällstidningarnas barnsajter på nätet. Redaktörerna för dessa sajter måtte verkligen hata föräldrar. Det finns hur många artiklar som helst om hur fel man kan göra som mamma och pappa. Fel mat, fel kläder, fel leksaker, fel slags uppfostran, fel antal syskon….det är ju bara en massa sånt hela tiden! ”Värsta hälsomissarna vi utsätter våra barn för” – ta bort!!!)

Sverige är verkligen inte det enda land jag bott i där folk älskar att komma med moraliska pekpinnar och mer eller mindre illa underbyggda teorier om hur saker och ting ÄR och BÖR vara. Men. I ett land som är så pass välutvecklat som vårt, med en så pass välutbildad befolkning, tycker jag det vore skick och fason att understundom bemöda sig om att tänka och tala längre än näsan räcker.

På tal om något HELT annat är det mangosäsong här just nu. Har precis satt i mig en hel, solmogen mango. Det var så gott  att jag nästan blev tårögd.

18 svar till “14-18 graders sovtemperatur? Inte i slummen i Mumbai, direkt…”

 1. frunatmaken tisdag, 11 maj , 2010 den 12:31 e m #

  Jag vill också ha mango!

  Visst är det märkligt med alla dessa sanningar. Om man nu tar exemplet barn är det allt för ofta man spelar på den rädsla jag tror alla föräldrar har för att inte göra sitt allra bästa för sina barn. Jag hade en jobbarkompis (detta är på riktigt!) som under sin graviditet blev helt förskräckt över att hon tuggat i sig en punchpralin trots att hon var med barn. Det kunde ju finnas spår av punch i den. Samma kvinnas man hittade en annan medan hon var tråkig och inte kunde möta hans behov av bekräftelse när battingen var ettochetthalvt så där. Men det bästa för ett så litet barn var ju att ha tryggheten i sitt hem och samma kontakt med båda föräldrarna så hon lät maken bo hos dem varannan vecka och servade då med mat och tvätt till exet, allt för att det kunde vara så skadligt för ungen att gå emellan två lägenheter för det hade någon slugis sagt. Att hon själv höll på att gå under under tiden det var det ingen som sagt hur skadligt det kunde vara för battingen mer än jag och en annan bitsk kollega. Vi var nog inga auktoriteter i det avseendet.

  Det där med sömnen är ju lite märkligt med tanke på att människan blev människa i Afrika. Vi borde vara mindre anpassade till att bo i mörker och kyla. Kanske är det för att de inte sover tillräckligt i resten av världen som de inte förstår hur viktigt det är med välling och andra svenska måsten.

 2. annieverse tisdag, 11 maj , 2010 den 12:53 e m #

  frunatmaken: åh, jag älskar att få låååååånga kommentarer 🙂
  Vilken absolut hårresande historia med den nyblivna mamman!!! Jag tycker det är SÅ skrämmande att folk litar till den milda grad på diverse expertis istället för till sitt sunda förnuft, och inte minst till sin överlevnadsinstinkt! Informationssamhället är sannerligen inte bara av godo…

  Haha, ja SÅ måste det naturligtvis vara! Att alla outsövda människor i varma klimat är för trötta i skallen för att kunna ta till sig vällingens betydelse 😉

 3. allatalarsvenska tisdag, 11 maj , 2010 den 1:56 e m #

  Haha, jag har försökt sova när det var 16 grader i rummet och det gick inte alls. Hellre varmt och en fläkt än iskalla tår.

  När det gäller barn så är jag ju bara teoretiker, men man har ju en del vänner och bekanta som blivit som förbytta när de väntat och fått barn. Tidigare vettiga och avslappnade människor som plötslig börjat följa massa märkliga dieter, metoder och teorier…

  Välling finns för övrigt inte i Norge heller. Det vet jag eftersom jag hört X antal svenska föräldrar fråga efter det i mataffärerna, varpå expediterna har skakat på huvudet. Jag vet inte riktigt vad norska barn äter istället, men de ser inte undernärda ut. Flytande brunost kanske. 🙂

 4. anne tisdag, 11 maj , 2010 den 7:21 e m #

  Avundsjuk på mangon….Vill ha.

  Visst vet och kan man allt på många håll. Ett sådant håll är bla Sverige.

  Det där med välling ställde jag aldrig upp på. Testade det ett par gånger på varje barn och då de inte ville veta av det, la jag bara ner eländet. Det fanns spekulationer under 90-talet då barnen var små, att vällingen kunda vara en förklaring till den relativt sett stora förekomsten av celiaki i den svenska befolkningen.

  Ah. Folk måste våga tänka själva; varken BVC, Socialstyrelsen eller Högskoleverket har rätt i allt.

 5. Elisabeth tisdag, 11 maj , 2010 den 8:10 e m #

  Det roliga är dessutom att dessa sanningar ändras över tiden. I början på 90-talet (jag minns detta väl!) var det sååå viktigt att ”vi barn” åt FIBRER, men ingen pratade om att vi skulle kalasa på morötter och gurka då någon fyllde år, vilket tycks vara fallet nu. Fibrer däremot, är det väl ingen som bryr sig speciellt mycket om alls längre. Sedan har vi även den heliga kon mjölk. Inte dricka mjölk = livsfarligt, enligt den allmänna meningen i Sverige. Jag har aldrig druckit mjölk, vilket naturligtvis ifrågasattes STARKT av skolsköterskan, och detta till och med i högstadiet!

 6. eva tisdag, 11 maj , 2010 den 8:25 e m #

  Jag sover myyyyycket mycket bättre om det är kallt i rummet. Jag vaknar om det är för varmt. (Och killar undrar varför jag är så ogosig och aldig vill kramas…)

 7. annieverse onsdag, 12 maj , 2010 den 2:25 f m #

  allatalarsvenska: brrr, jag blir också lätt kall om tårna! Till och med här i Mumbai!
  Ja, det är många som blir som förbytta när de får barn. Lite märkligt är det.
  Flytande brunost – ja vem vet?!?

  anne: och jag har hört att åtminstone några BVC förordar ”köpevälling” istället för hemlagad, för den är så mycket nyttigare. Jag vet inte, men när jag läser innehållsförpackningen känns det lite…hrmmmm. Kan det verkligen vara bättre med alla dessa tillsatser?

  elisabeth: ja visst är det så att dessa ”sanningar” ändras över tid – men de är alltid lika tvärsäkra!

  eva: jag föredrar också svalt i sovrummet. Men absolut inte 14 grader. Här får jag med ac:ns hjälp ner temperaturen till 23 grader, om det vill sig väl.

 8. Lena onsdag, 12 maj , 2010 den 12:25 e m #

  När jag ska gå och lägga mig vill jag gärna ha 14-18 grader i sovrummet. Det är en helt annan sak när jag skall stiga upp och sätta fötterna på ett kallt golv… 😉

 9. Monica onsdag, 12 maj , 2010 den 12:44 e m #

  Men Annie,

  Vi är ju lite känsliga här i Sverige… Det är för att vi är RIKTIGA prisar och prinsessor (på ärten… Vi behöver omsorg!Hade vi varit hårdhudingar som alla andra ”varelser” så hade vi också överlevt det mesta… 😉 :):):)

 10. annieverse onsdag, 12 maj , 2010 den 3:53 e m #

  Lena: haha, eftertankens kranka blekhet, liksom 😉

  Monica: nä jag vet. Vi är ju lite klena, vårt vikingaskap till trots, hihi!

 11. Per onsdag, 12 maj , 2010 den 4:02 e m #

  Ahaha..Ett härligt inlägg. Det värsta i det här fallet är att jag får krypa till korset och erkänna att jag importerat välling till Thailand, men jag har nog dock insett att man överleva på annat också. Huvudorsaken var att alternativen här (mjölkersättningen) oftast är så söt! Jag har inte sovit i 14-18 grader sen Gud vet när. Tror detta är högst individuellt men eftersom jag var van vid det som liten sov jag bäst i kalla rum och så än idag..

 12. annieverse onsdag, 12 maj , 2010 den 4:50 e m #

  Per: nejmen att DU av alla människor har importerat välling till Asien, hahaha! 🙂
  Jag tror också att lämplig sovtemperatur är individuel. Själv tycker jag mig sova som allra bäst i 20 grader, gärna lullad till sömns av ett äktsvenskt, härligt oförutsägbart regnväder som slår mot fönsterrutan…

 13. Ulrika/Lärarinnan torsdag, 13 maj , 2010 den 10:12 f m #

  Jättebra inlägg!! Mina båda barn föddes i England och där fanns ingen välling. När jag berättade för motsvarande BVC där om välling så såg de HÖGST tveksamma ut och sa att ”you don’t drink food, you eat it!” 😉 Mina barn fick efter amningen vanlig mjölk, den minsta först ersättning sen vanlig mjölk, och de fick börja äta från sked tidigare istället, ngt grötliknande som var gjort av ris. Gick hur fint som helst 😉

  Däremot hävdar jag att man sover bättre om det är kallt i sovrummet 😉 MEN det kan ju bero på att jag är född i Norden, med typiskt blekfisigt utseende och avskyr värme 😉

 14. Ia torsdag, 13 maj , 2010 den 11:49 f m #

  Jag trodde det var 18-20 som gällde. Ligga och huttra kam omöjligt befrämja insomnandet! Å andra sidan är klibbig värme när man inte kan sova ett enormt irritationsmoment. Svetten rinner…

 15. Ia torsdag, 13 maj , 2010 den 11:50 f m #

  I vår barndom var mjölk livsviktigt. Idag är det väl inte fullt så livsviktigt? Växer ungarna upp med sex-åtta glas mjölk om dagen?

 16. Ia torsdag, 13 maj , 2010 den 11:53 f m #

  Den eviga frågan: Heter det hårddra eller hårdra? Drar man hårt eller drar man i håret?

 17. Haydee torsdag, 13 maj , 2010 den 5:11 e m #

  Jag vet bara att under de nätterna när det var som kallast i min lägenhet här så vaknade jag mitt i natten av att jag frös (sov med byxor, långärmade tröja, yllestrumpor och halsduk på) och jag tvivlar därför stark att man skulle sova bättre i 14 grader….!

 18. Lotta söndag, 16 maj , 2010 den 11:26 f m #

  Vilket intressant och tankeväckande inlägg! Kanske är det så enkelt att man sover bäst där man bor och vid de förhållanden man är van vid? Sen tror jag också att man kan vänja om sig. Flyttar man till ett varmare eller kallare ställe gäller det nog bara att gilla läget, annars skulle man väl aldrig sova?
  Min dotter fick heller aldrig någon välling eftersom jag, till mångas förfäran, ammade så länge. Jag var 30 när jag fick henne och inte så osäker som många andra nyblivna mammor. Jag tror att jag liksom kände vad som var bäst för just oss. Jag såg ju att hon mådde bra och var en sund och glad baby! Sen vet jag att inte alla har det så lätt. Min syster, som fick barn samtidigt som jag, mådde riktigt dåligt och oroade sig över väldigt mycket den första tiden, bl a vällingen. Det hela blev ju inte bättre av att olika tidningar och instanser förespråkade olika läror…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: