På spaning i det gröna med farbror R

30 Aug

Balkong1

Unga Fröken Balkongansvarig (nu något mindre snorig och hostig)

Den här helgen blev inte riktigt som vi hade planerat. I fredags kväll var maken och jag bjudna på nån slags middag arrangerad av vår flyttfirma, som har startat en förening för utstationerade, med lite olika aktiviteter. Hade varit skoj att gå på, men dottern blev sjuk och hade feber hela fredagen, så då stannade vi hemma. I lördags vaknade dottern upp feberfri men väldigt snorig och hostig, så då beslöt vi att även ställa in söndagsaktiviteten, vilken bestod av en brunch med en av makens indiske kolleger och dennes familj. Kändes inte så fräscht att släpa med en liten människa som nyser och hostar hejvilt omkring sig, speciellt inte i dessa tider då alla är så rädda för H1N1-viruset. Vi kan säkert bruncha med dem någon annan helg.

På fredag förmiddag ringde förresten hemmamannen på och frågade om jag ville hänga med honom till någon supermarket han nyss upptäckt som bl.a. hade jättebra priser på baked beans på burk. Inte för att jag är superintresserad av just baked beans på burk, men det hade ju varit kul att hänga på i största allmänhet. Så jag sa att jag hemskt gärna åker med någon annan gång, när dottern är frisk. Då berättade han att hans fru också låg hemma med feber (kanske ville han åka iväg för att få en stunds paus från sjuklingen som krävde te på sängen och uppfluffade kuddar hela tiden, vad vet jag…).

På lördagen stannade maken hemma med den lilla jättesnoriga medan jag först begav mig till klubben för att träna, och därefter bad farbror R köra mig till en blomstermarknad för att jag skulle få handla växter till vår tämligen stora balkong. DET var en upplevelse.

Blomstermarknaden består av en massa växtkrängare som har positionerat ut sina gröna sköna varor på bägge sidor om en större väg. När vi började närma oss instruerade farbror R mig nogsamt om hur vi skulle gå tillväga.

Åkejåkejåkej. Nu gör vi så här. Vi glider runt lite i långsam takt med bilen och så kollar du vad du vill ha. När du har bestämt dig säger du till mig, och så stannar vi, och så går jag ut och frågar vad grejerna kostar.

Jag hade i min enfald trott att han skulle släppa ut mig så jag kunde gå runt själv och kolla, men det var tydligtvis ingen bra idé alls.

Nejnejnej, så fort de ser en utlänning så dubblar de priserna. Minst!

Sagt och gjort. Vi gled och gled. Jag satt hukad i baksätet med nästippen över fönsterrutan så jag skulle se något. Hela spaningssituationen kändes nästan lite polisfilmsaktig – tror att det faktum att farbror R hade sina pilotglasögon på förstärkte den feelingen (nästa gång vi ska ut och spana på något får jag komma ihåg mina solglasögon, så att vi matchar varann).

Till slut hade jag fått korn på några palmer, fikusar och lite annat smått och gott. Varpå farbror R stannar bilen och går ut och förhandlar (jag hukade självklart ännu intensivare i bilen). Sen kom han  tillbaka med beskedet att fyra 1,5-meterhöga palmer, tre något mindre fikusar samt en del andra mindre växter skulle gå loss på cirka 360 kronor. Inklusive krukor och jord. Det lät bra, tyckte jag.

Då kan du ju komma ut och titta lite om du vill.  Nu är ju priset prutat och klart, sa farbror R. Så jag gick ut och tittade på vad det var jag egentligen skulle köpa. Det såg bra ut. Fast sen ställdes vi inför nästa fråga, nämligen: hur få hem alltihop? Hela härligheten rymdes verkligen inte i bilen. Men farbror R vet ju alltid på råd, så han hejdade en tuc-tuc (autorickshaw), stuvade in de förkräckta palmerna där och beordrade tuc-tuc-föraren att hänga på efter honom.

I bilen hem skrockar farbror R förnöjt. Hehehe, försäljarna blev rätt så snopna när de såg dig kliva ut ur bilen. Men det är ju en utlänning, sa de! Det var väl det jag visste…

Jag tror jag ska huk-shoppa med farbror R fler gånger. Han verkar faktiskt tycka det är rätt kul. Och så får jag ju bra priser…

10 svar till “På spaning i det gröna med farbror R”

 1. Elisabeth söndag, 30 augusti , 2009 den 6:15 f m #

  Det där låter liiiite annorlunda än att handla balkongväxter på Konsum. 😉 Den där Farbror R verkar vara en mycket påhittig man! (Fast det kanske man måste vara i Indien. Påhittig alltså.)

 2. annieverse söndag, 30 augusti , 2009 den 6:37 f m #

  Elisabeth: inte sant?!?
  Farbror R har kört runt utlänningar i 30 år, så han har nog klurat ut de flesta knepen vid det här laget 😉

 3. Brysselkakan söndag, 30 augusti , 2009 den 6:49 f m #

  Helt underbar berättelse om dina blomköp! Läste just för min man och han skrattade oxå gott! Farbror R verkar vara en klippa!

 4. Monica söndag, 30 augusti , 2009 den 7:23 f m #

  Hihi Hyr du ut Farbror R – om jag skall på auktion eller loppis? Han verkar kunna sina saker…:o)

 5. Haydee söndag, 30 augusti , 2009 den 8:53 f m #

  Hah, det var det roligaste jag läste på ett bra tag! Sånt shoppande vill jag också prova, låter ju hur spännande som helst! 😀

 6. Tanten söndag, 30 augusti , 2009 den 10:10 f m #

  Härlig sätt att shoppa. Måste förhöja spänningen åtskilligt

 7. anne söndag, 30 augusti , 2009 den 5:04 e m #

  Vilken underbar scen! Jag hade kunnat betala för att se dig huka där i baksätet! Du ska nog shoppa med farbror R i fortsättningen, han kan ju konsten! 🙂

 8. allatalarsvenska måndag, 31 augusti , 2009 den 11:51 f m #

  Snygga handtecken på Unga Fröken Balkongansvarig. Tur att ni har bott i Asien så hon har lärt sig hur man gör när man blir fotograferad. 😀

 9. Wanda onsdag, 2 september , 2009 den 7:32 f m #

  Hahahaha! Vilken rolig växtshoppingspaning! 😀
  Superfin balkong ni har! *avis*
  Hoppas dotra di krya på sig!

  Kram/
  W

 10. annieverse tisdag, 8 september , 2009 den 3:55 f m #

  Brysselkakan: jo, nog är han en klippa alltid!

  Monica: jag ska höra om han är intresserad 😉

  Haydee: ja, lite annorlunda än att hasa omkring på Rewe, typ 😉

  Tanten: visst ökar spänningen 🙂

  anne: ja, det får nog bli så framöver!

  allatalarsvenska: hahaha, jo åren i Seoul satte sina spår!

  Wanda: tack, hon är pigg och kry igen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: