Deoderant och kycklingfilé på samma ställe – wow!

17 Aug

Om det nu var någon som trodde att dottern och jag flummar runt i tillvaron lite lagom planlöst, lullar runt och beskådar Mumbai eller behagfullt flyter omkring i poolen på klubben kan jag tala om att det var inte sant, och det var inte sant, och däremellan kommer fasta.

För dotterns skola anser nämligen att skolan har börjat trots att den inte fått börja, vilket innebär att de dragit igång en massiv hemstudie-satsning i samtliga ämnen. Varje dag får dottern nya uppgifter per e-post, samt videolänkar där varenda lärare kommer med instruktioner till det som ska göras för dagen. Plus lite youtube-snuttar med allt från ”10 minutes rope jumping workout” (för gympalektionen) till ”Learn basic French with your friend Vincent the frog”. Och så får vi diverse pdf-filer med arbetsuppgifter i olika ämnen

Man kan inte säga att skolan inte lägger ner sig. Samtliga lärare lovar dessutom att svara på ev. frågor per e-post samma dag. Naturligtvis kan man ringa till dem också, om man nu föredrar det.

Även om jag tycker det är lite förvirrande emellanåt med alla dessa mail från skolan med länkar hit och dit och filer som ska skrivas ut så gillar jag ambitionsnivån.

Men lite fri tid har vi trots allt tagit idag – vi tog oss till Hypercity som ligger cirka 45 minuters bilfärd från vårt hem. Hypercity är nog det närmast Coop Forum man kan komma i Indien. En välordnad, genomorganiserad, ren och fräsch stormarknad där man kan hitta i princip allt man behöver i fråga om livsmedel och hushållsprodukter – både indiska och importerade. Stormarknader av den här kalibern är fortfarande ganska ovanliga i Indien. Det normala är att man jagar runt efter olika typer av saker på olika ställen – frukt och grönt på en marknad, kryddor på en annan, kött på en tredje, och specialaffärer för toaborstar och tvättmedel på en fjärde (har man tur hittar man även tvål och deoderant på samma ställe). Med andra ord kan inköp av dagligvaror ta åtminstone en dag i anspråk – om man nu inte har ett Hypercity inom rimligt avstånd att tillgå. Då klarar man sig undan med typ fyra-fem timmar (transport fram och tillbaka inräknad, plus fika eller lunch i Hypercitys café).

Och så finns det folk som undrar hur man får dagen att gå som hemmafru i Mumbai. Tillåt mig att småle.

12 svar till “Deoderant och kycklingfilé på samma ställe – wow!”

 1. Monica måndag, 17 augusti , 2009 den 12:04 e m #

  Vojne vojne. Måste säga att jag är impad av skolan och deras organisation. Inte illa. Härligt med en sådan ambitionsnivå!
  Hihi inget att göra som hemmafru!? Det verkar vara rena rama heltidssysselsättnignen att uppbringa lite hushållsprodukter och livsmedel…
  Men men så snart homeschooling är slut har du MYCKET mer hemmafru tid till fikor och gym och nagelvård 😉

 2. Elisabeth måndag, 17 augusti , 2009 den 1:10 e m #

  Haha, ”10 minutes rope jumping workout”, den var bäst!

 3. allatalarsvenska måndag, 17 augusti , 2009 den 1:11 e m #

  Får hålla med om att det var ambitiöst av skolan. Videor med lärarna minsann!

  Jag var ju tvungen att googla på grodan Vincent och hittade en illgrön sak som räknar till 100. 😀

 4. Karin måndag, 17 augusti , 2009 den 2:07 e m #

  Det påminner mig lite om Grekland. Som tur är finns det numera en supermarket på varje gata men att betala en räkning betyder att man måste gå till banken. Vilket betyder att man måste köa i ungefär två timmar. Och förstås kan varje räkning endast betalas på den bank som företaget har konto på… Och jobbar alla i familjen på dagarna, måste någon ta en dag ledigt bara för att betala räkningar! Så jo, hemmafruar har nog mycket att göra i vissa länder!

 5. Tanten måndag, 17 augusti , 2009 den 2:24 e m #

  Det låter som om ni har fullt upp.

 6. anonyma A måndag, 17 augusti , 2009 den 3:45 e m #

  India is well known for its IT power and Voila! You are in the middle of it. I would enjoy drifting here and there different markets. Sounds extremely exciting!!!!!!!!!!

 7. Brysselkakan måndag, 17 augusti , 2009 den 4:19 e m #

  Jo, vi är väl lite bortskämda i Sverige med välorganiserade matbutiker, banker mm. Jag, somändå bor i Europa, kan tycka att Belgien är ett uland i många hänseende: dåliga sortering i matbutiker, krångligt på banken, mycket papper för minsta lilla enkla sak osv.
  Men än så länge har jag inget att klaga på när det gäller skolan! Men det är väl med min sons skola som med din dotters; det är privatskolor med hög nivå och dyra skolavgifter, dvs de har lite att leva upp till 😉
  Så vi utland svenska hemmafruar får nog våra dagar att gå om någon undrat!!!

 8. carina måndag, 17 augusti , 2009 den 6:49 e m #

  Skönt att höra att du kommit in i lunken som ”hemmafru” att handla och fixa dotterns skola verkar ta mycket tid i anspråk.
  Övrig tid får du väl passa på att njuta av lívet.

 9. anne måndag, 17 augusti , 2009 den 6:54 e m #

  Med hypercity på avstånd finge alla i hela familjen hjälpas åt med dagens inköp. Vem tusan vill shoppa runt med lammsteken i väskan en hel dag?

 10. Gunilla tisdag, 18 augusti , 2009 den 7:29 f m #

  Och vad kostar en maid?*S*
  Du bör väl bidra till nån indiers försörjning? Anställa en maid som sköter handlingen?
  Du får väl vara lyxhustru vid nån poolkant framöver? ;o)

 11. Mie letar guldkanter tisdag, 18 augusti , 2009 den 11:45 f m #

  Ja men det verkar som om ni håller på att anpassa er fint till den indiska vardagen! Och gympa via you tube – det är verkligen ambitiöst så det förslår:)

 12. annieverse onsdag, 19 augusti , 2009 den 6:49 f m #

  Monica: ja, just nu har jag INGA sysselsättningsproblem, men det lättar säkert lite när skolan fär öppna igen.

  Elisabeth: eller hur?!? 😉

  Karin: ja, i många andra länder får man springa runt mycket mer än hemma i Sverige. Det var ganska likartat när vi bodde i Korea med.

  Tanten: jovars:

  Anonyma A: ja, men det lustiga är att Internetuppkopplingen inte fungerar något vidare…

  Carina: några minuter här och där hinner jag faktiskt njuta (samt förfäras och förundras…)

  Brysselkakan: jo du har rätt, de här skolorna har generellt en hög ambitionsnivå – skam vore det annars, med de avgifterna!!

  anne: *asg*, lammsteken i handväskan…nej, inte så fräscht…

  Gunilla: månadslönen för en maid ligger på cirkus en tusenlapp i svenska kronor. Jodå, jag har ju funderat lite på om vi inte ska anställa en kock också…kanske även någon som är balkongansvarig (vattna blommor och hålla rent där), hmmm….det finns säkert fler indier vars försörjning vi kan bidra till om vi bara tänker efter 😉

  Mie: jodå, det går framåt! Rätt så förvirrande fortfarande, men det tar sig 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: