Hipp hipp hurra för tjuvpojken Krishna

16 Aug

Festival

I fredags firades Krishna Janmashtami-festivalen här i Indien – det är guden Krishnas födelsedag som celebreras. En av ritualerna som tydligtvis ska vara speciellt populär i Mumbai är Dahi Handi. Unga killar (samt en och annan tjej) klättrar upp på varandra och formar en mänsklig pyramid. Den som är högst upp i pyramiden ska slå sönder en lerkruka som har hängts högt upp i ett träd och som har fyllts med yoghurt, mjölk eller smör. Det lär hänga krukor lite här och var, och olika lag av ”pyramidbyggare” tävlar mot varandra om vem som kan krossa flest krukor.

Om ni tycker detta verkar mysko kan jag förtälja att det anspelar på Krishnas barndom. Som liten var Krishna väldigt förtjust i mjölkprodukter, och han stal ofta krukor med mjölk och smör från byborna. Därför hängde de upp ”godsakerna” i krukor närmast taket, så att han inte skulle komma åt dem.

När vi hasade oss ut för att äta middag på lördagkvällen sprang vi rätt i en stor flock med glada pyramidbyggare. Lyckades få fram kameran och föreviga det hela med denna bild.

3 svar till “Hipp hipp hurra för tjuvpojken Krishna”

  1. Elisabeth söndag, 16 augusti , 2009 den 7:48 f m #

    Det är lite roligt att en tradition som (antar jag i alla fall) är så självklar i Indien kan te sig så annorlunda ur svensk synvinkel. Inte för att det är något konstigt i sig alltså, så är det ju med traditioner i allmänhet, men ändå. Verkar lite riskabelt det där förresten, tänk om pyramiderna ramla ihop! ;D

  2. Monica söndag, 16 augusti , 2009 den 9:26 f m #

    Spännande spännande. Det är inga små pyramider de ”bygger”! 🙂

  3. Tanten söndag, 16 augusti , 2009 den 5:54 e m #

    Oh, hu så högt. Tur att jag är för fet för att någon skulle komma på tanken att placera mig högst upp i en sådan pyramid.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: