ESC dårå…

17 Maj

Man skulle kunna tro att alla magsura konspirationsteoretiker som gnäller om kompisröstning i öst skulle ha gått och lagt sig nu efter Norges jordskredsseger, men icke. Jag ser att det i diverse debattforum förs fram teorier om att jurygrupperna på förväg enats om att Alexander Rybak skulle vinna. Ja, det var ju en ny infallsvinkel i alla fall. Tillåt mig att komma med ett litet bete: Alexander vann såklart på grund av sitt vitryska ursprung, det var det öst gick i gång på. Så måste det väl ändå vara?!?! *himlar med ögonen*

Nej men hallå. Kan Norges seger bero på att här kommer den in en grabb som skrivit en låt som han lagt ner kärlek och omsorg och känsla på, att den dessutom är väldigt catchy och att han framför den alldeles charmerande?

Vad jag skulle önska för den svenska uttagningens del nästa år är att vi skulle få fram fler bidrag som är hopknåpade av människor som lagt ner sin själ i musiken, som har något att säga. Istället för ”smarta” låtskrivare som man redan har sett och hört till leda, som redan har skrivit X antal bidrag som är producerade endast med tanke på vad som möjligtvis kan vara gångbart i tävlingssammanhang.

Kanske hade det varit bättre om Caroline af Ugglas fått åka till Moskva med Snälla, snälla. Där kan vi i alla fall snacka om känsla och inlevelse.

Nu ska ingen skugga falla över Malena Ernman. Hon verkar vara en helskön person, har en underbar röst och gör verkligen sitt bästa med La Voix. Men låten i sig….njae, det är lite kalkonvarning tycker jag.  Tycker inte det blir så bra att blanda opera och pop. I alla fall inte på det här ”smart uttänkta” sättet.

Ett rejält åskmoln ska dock fortsätta att vila över alla kommentatorer som gnäller om deltagare (företrädelsevis från öst då) som inte pratar ”riktig” engelska.  För hörde ni vad Sarah Dawn Finer sa igår när hon presenterade de svenska toppoängen? ”8 points goes to…”, ”10 points goes to…”, ”12 points goes to…”. Det var inte många röstningspresentatörer från öst som gjorde just det misstaget, era ignoranta, pösmunkiga besserwissrar!!!

24 svar till “ESC dårå…”

 1. Bim HD söndag, 17 maj , 2009 den 9:04 f m #

  Hm, inte en susning om något… tänk så ljuvligt det kan vara ibland? 😛 Ja, om ESC, annars är jag världsmästare på totalt onödigt vetande… vad det nu ska tjäna till…
  Uppmanar till namninsamling… uppmanar till insamling till Röda korsets Rädda mammorna… Men, bryr sig någon? Nopp… Och slåss mot väderkvarnar borde man också snart vara specialist på… ja, man ska orka då också…
  Må så grankott…

 2. Elisabeth söndag, 17 maj , 2009 den 11:10 f m #

  Jag tänkte också på att SDF inte lyckades med att få engelskan rätt. Dåligt!!! Det är väl ändå ganska grundläggande grammatik att det inte heter ”8 points goes to…”?

 3. Monica söndag, 17 maj , 2009 den 11:48 f m #

  För första gången på jag vet inte hur många år har jag harvat mig igenom ESC och visst vann rätt låt!

 4. anne söndag, 17 maj , 2009 den 5:02 e m #

  Jag trodde hon var native speaker!

 5. Tanten söndag, 17 maj , 2009 den 5:06 e m #

  Visst är det väl märkligt att det kan engagera så till den milda grad att det väcker konspirationsteoretikerna.

 6. Wanda söndag, 17 maj , 2009 den 7:35 e m #

  *hostar*
  J a g är en av konspirationsteoretikerna.
  *duckar, lägger benen på ryggen och drar*

  😉

  /Wanda – en av yttert få som inte anser att Norges bidrag var SÅ bra.

 7. Jenny måndag, 18 maj , 2009 den 1:02 f m #

  Har ett grundmurat ointresse av ESC. Tycker dock att jag är ganska bra på både engelska och grammatik. Så det som irriterar mig är att jag inte kan se direkt vad som är fel med vem hon nu är:s poängutdelning. Men jag vill gärna veta….

 8. Cicci måndag, 18 maj , 2009 den 5:46 f m #

  Jenny: Substantivet POINTS är ett ord i plural och verbet GOES är i singular…

  Jag tycker ocså att en person som har engelskamerikanska språkliga rötter borde kunna sin grammatik, men å andra sidan är det ju så att vi svenskar kan vår grammatik (i andra språk) eftersom den (grammatiken) drillas hårt i skolan och man får ingen tid över till konverstionsövningar, vilket man egentligen behöver mer av.

 9. Wanda måndag, 18 maj , 2009 den 7:42 f m #

  Huvudrubrik på Aftonbladets framsida:

  ”Svenskarna förlåter Malenas dåliga placering men RASAR över Sarah Dawn Finers usla kunskaper i engelsk grammatik!”

  – Jag är så deprimerad över det här att jag tror jag skippar att åka ut till kolonilotten i helgen. (Pensionerad språklärare)

  – Jag har alltid tyckt att Sarah har sjungit så himla bra, men nu vet jag inte längre vad jag ska tycka…
  (Upprörd busschaufför)

 10. Jenny måndag, 18 maj , 2009 den 8:57 f m #

  Tack Cicci, men Goes i plural blir vad- are going? go? Grammatiskt är det säkert fel att säga goes, men är det hela inte en talspråksföreteelse, eller??
  Fantastisk om det stämmer att svenskarna rasar över en grammatikfråga- klar i-landsproblematik….Darfur, Sri Lanka…

 11. Gunilla måndag, 18 maj , 2009 den 9:10 f m #

  me go nuts!*G*

 12. allatalarsvenska måndag, 18 maj , 2009 den 10:41 f m #

  Ni slapp i alla fall höra den norska kommentatorn berätta om sockarna hon hade i BH:n. 😀
  I andra halvan av röstningen (när det var sannolikt att Norge skulle vinna) gick det inte att höra vad de som rapporterade rösterna sa, för hon babblade konstant.

 13. annieverse måndag, 18 maj , 2009 den 10:56 f m #

  Bim: haha, ja det kanske finns en fördel med att INTE engagera sig i detta 😉 Egentligen har jag ingen aning om varför jag bryr mig…

  Elisabeth: ja, så heter det!

  Monica: duktigt jobbat 😉

  anne: trodde jag med.

  Tanten: vill man odla konspirationsteorier tror jag det duger med vilken situation/händelse som helst!

  Wanda: Men WANDA DÅ!! 😉

  Jenny: grejen är, sörrö, att det under senare år från svenskt håll (expertkommentatorer, vanligt folk som kommenterar hos nättidningarna) kommit diverse kommentarer om att östdeltagarna pratar så usel engelska. Därav min kommentar. Jag kan inte låta bli att bli skadeglad när en representant för det ack så perfekta Sverige undslipper sig något ogrammatikaliskt. Man ska inte kasta sten…ja, du vet.

  Cicci: nej, konversationsövningar skulle det säkert behövas mer av. Men vi ligger trots allt väldigt bra till i jämförelse med många andra länder – i Korea och Japan är det ju bara grammatik och glosor som gäller i engelskundervisningen.

  Magsura Wanda: *ASG*

  Gunilla: preciiiiis! 😉

  allatalarsvenska: milde tid. Ja, det slapp vi, haha!

 14. Jenny måndag, 18 maj , 2009 den 11:04 f m #

  jo jag vet att du nämnde det eftersom det klagats på andra nationers presentatörers engelska, och jag håller med dig att med tanke på alla dialekter som finns, bara i de engelsktalande länderna, så behöver man inte vara så fisförnäm gentemot glada amatörer i öst, efter ett par år här är man ju dessutom smärtsamt medveten om vad man dagligen utsätter infödingarna för i form av språklig misshandel av deras modersmål, men jag undrar faktiskt helt fortfarande vad goes i plural blir- det är väl are going?? Lika bra att ta tillfället i akt o lära sig något när det är gratis..

 15. annieverse måndag, 18 maj , 2009 den 11:26 f m #

  Jenny: jag är väldigt impad över att du tagit itu på allvar med ”infödingsspråket” – respekt! Inte många som gör det tror jag (som inte heller gjorde det).
  Jag skulle definitivt säga ”12 points go to..”. Vilket nästan alla röstningspresentatörer gjorde, förutom Sarah då, och någon enstaka till.

  Egentligen är det inte Sarah jag retar mig på. Det är den tvärsäkra svenska besserwisserattityden alltför många andra uppvisar.

 16. Jenny måndag, 18 maj , 2009 den 11:46 f m #

  Tack!..apropå besserwissrar- brukar du lyssna på ”ring P1” , heter det väl?, när du är hemma på somrarna. Jag brukar göra det för att skapa avvägning till Sverige romantiken. Kunde men utvinna energi ur den dragningskraft som det programmet har på alla backstugsittande, inkrökta, intoleranta, tvärsäkra och bittra (korkskallar) till svenskar, så skulle man kunna skrota kärnkraften i Sverige idag…jag ser nästan framemot att få lyssna på det igen..hehe

 17. annieverse måndag, 18 maj , 2009 den 11:56 f m #

  Jenny: oh, ring P1 är ett av mina ABSOLUTA favoritprogram!! Visst ÄR det underbart med alla tokskallar? Jag lyssnar på det varje dag, du vet väl att du kan lyssna på det via webben eller poddradio eller vad det nu heter? Inte behöver du vänta till sommaren 😉

 18. Jenny tisdag, 19 maj , 2009 den 3:08 f m #

  ..oj, jag vet inte om jag klarar av kulturkrocken av att lyssna på Ring P1 samtidigt som jag trampar runt längs Hanfloden med min adjuma kompisar. Jag tror jag får ha lite tillvänjning i sommar först..

 19. annieverse tisdag, 19 maj , 2009 den 11:55 f m #

  Jenny: jag hoppas verkligen du bär adjuma-solskärm när du trampar runt vid Han, så att du inte förstör din kostbara bleka västerländska hy 😉

 20. Ia tisdag, 19 maj , 2009 den 9:14 e m #

  Ja, där satt jag och hetsade upp mig. Tillhör inte det A och O i engelska språket? Singularis = s. Pluralis = inget s. Och hon ska vara dotter till en (eller två?) amerikan(er?)!

  Jag ser en likhet mellan mig och Alexander.*

  *ögonbrynen

 21. Jenny onsdag, 20 maj , 2009 den 12:28 e m #

  måste erkänna att det slarvas med såväl den hysteriskt väl tilltagna solskärmen, de vita bomullshandskarna och även den heltäckande ansiktsmasken i tyg. Men jag äger ett par adjuma skor av modellen helgjuten loafer i svartgummi fodrad med fuskpäls, och de skorna går ej att hylla nog. Lika praktiska som fula.

 22. annieverse torsdag, 21 maj , 2009 den 7:09 f m #

  Ia: *asg*

  Jenny: åh, VARFÖR köpte jag inte med mig några par av de där härliga skorna? Jag vet precis vilka du menar!! Har du burit dem i Sverige också, och vilka reaktioner har du i så fall fått?
  Du har inte köpt de där ecco-liknande adjuma-skorna med?

  • Jenny torsdag, 21 maj , 2009 den 10:48 f m #

   ”eccodojjan” känns som ett lite för modernt påfund för min del. Har inte burit adjuma skorna i Sverige-ännu, men de är ju naturligtvis som gjorda för daggvåta skånegräsmattor och frågan är om jag inte skall slå till med ett par till stugan, kanske tar jag ett par med den mer sobra klassiska skotskrutiga fordringen. För 5 000 W är det ju ett kap. Önskas det läggas en order??

 23. Brigitta torsdag, 21 maj , 2009 den 9:32 f m #

  Oj så många kommentarer!!! Ämnet engagerar verkligen. Instämmer absolut! med det första blog-inlägge alltså!!
  Tror att konceptet med verlig känsla och han den unge mannen övertygade ju verkligen opch låten fastnade!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: