Wow! En sportkrönikör som tänker till!

22 Aug

Nu jäklar ska jag komma ut ur garderoben. Och våga säga precis som det är. Nämligen att jag har haft rent bedrövliga fördomar om sportjournalister.

Hör här bara: jag har varit tämligen tvärsäker på att sportjournalister inte har så mycket kunskaper om något utanför sportens värld. Att de dessutom har noll intresse för annat än sport, och att de skriver som krattor. Plus att samtliga manliga sportjournalister använder förskräckande mycket mer hårgelé, alternativt mousse, än resten av den manliga befolkningen.

Ojojojoj. Ja, ni ser. Inte ens Annieverse är otadlig. But at least I tell it like it is.

Men igår läste jag en lysande OS-krönika i Aftonbladet, författad av en sportkrönikör vid namn Simon Bank.

Snälla ni, läs den. Den är SÅ välskriven och rolig och tänkvärd.

I krönikan tar Simon heder och ära av nationalstaten och nationalismen.  Vad är egentligen en amerikan? En ryss? En kines?, frågar sig Simon. Och drar ett exempel, två kineser som spelar mot varandra, men den ena spelar för Spanien och den andra för Singapore.

Tja, hemma i Sverige finns det ju folk som ifrågasätter att invandrade personer med annan hudfärg än den sedvanliga kaukasiska ska få tävla för vårt lintottsland. Men sen brukar det väl bli rätt tyst om nu idrottsmannen i fråga hjälper Sverige till en seger eller tar en guldmedalj.

Simon påpekar att det nog måste vara ett mindre helvete att vara nationalsocialist under detta OS. Besattheten av nationalism i detta OS är en obsolet lek. Som exempel ger han att det finns utvandrade kineser i typ 22 landslag.

(Här måste jag också inflika att jag med mina grava fördomar aldrig trodde att en sportjournalist visste om att det fanns ett ord som ”obsolet”.)

Och vad ska man då dra för slutsatser av detta? Blir nationalismen obsolet i globaliseringens tidevarv? Eller kommer den tvärtom att förstärkas av globaliseringen? Kommer främlingsrädslan och främlingsfientligheten öka eller minska? Och vad kommer att hända med nationalstaterna? I Europa t.ex. kanske det hade varit bättre att omvandla hela klabbet till regioner, där EU stod för en del av besluten och lagstiftningen medan regionerna bestämde resten själva. Då kanske vi hade sluppit det eviga gnället på t.ex. stockholmare och lantisar. Kanske saker och ting skulle bli smidigare och sammanhållningen samt samhällsengagemanget större om man körde med mindre enheter. Fast det förutsätter ju att överstatligheten (eller ska man säga överregionalismen?) inte blir för stor. Å andra sidan kan det bli kaos om den är för liten också.

I do not know. Jag bara undrar.

Sen är det en ju en sak till som jag undrar över. Nämligen om manliga sportjournalister verkligen använder mycket mer hårgelé/mousse än resten av den manliga befolkningen. Simon Banks bildbyline ger i alla fall ingen tydlig hänvisning i denna intrikata fråga.

15 svar till “Wow! En sportkrönikör som tänker till!”

 1. Elisabeth fredag, 22 augusti , 2008 den 8:36 f m #

  … eller för den delen när Tyskland spelade mot Polen i första fotbolls-EM-matchen i somras, och Podolski gjorde båda målen. Det var också lite intressant. (Speciellt med tanke på allt som föregått den matchen, med bilder på avsågade huvuden och annat).

 2. annieverse fredag, 22 augusti , 2008 den 8:40 f m #

  Elisabeth: javisst, Tyskland-Polen-Podolski är ett annat exempel. Och så den där mysige tyngdlyftaren jag skrev om för någon dag sedan. Han är ursprungligen från Österrike och har inte varit tysk medborgare särskilt länge, vad jag förstår.

 3. Tanten fredag, 22 augusti , 2008 den 9:23 f m #

  Jag har också vanvettiga fördomar mot sportjournalister. Det kan inte hjälpas. När det sen kommer till den djupare frågan vad är en svensk eller en kines, vet jag att i statistiska beräkningar är mina två ungar invandrare. För mig är de bara världens bästa kids. Låt oss hoppas att globaliseringen för det goda med sig att vi börjar se människor som de individer de är och så långt som möjligt att sluta gruppera in i vi och dom. Jag vill tro det men jag är inte alldeles säker på att jag tror rätt alltid.

 4. annieverse fredag, 22 augusti , 2008 den 9:47 f m #

  Tanten: det är exakt min önskedröm, att vi ska börja fokusera på individen och inte bunta ihop folk och tilldela dem vissa egenskaper på grund av det. Vet inte heller om det är realistiskt, men hoppas kan man ju…

 5. Ia fredag, 22 augusti , 2008 den 7:12 e m #

  Grava fördomar är roligt. Vilken chock!

  Det känns konstigt att läsa att Jörgen slog ”serben” när serben företräder Kroatien. Det blir fel att säga kroat? Tänk, i min barndom var de alla jugoslaver. Nu är de serber från Kroatien och kroater från Serbien.

  (Bara nu inte Simon…)

 6. Victoria fredag, 22 augusti , 2008 den 8:15 e m #

  Hej Annie,

  Jag har en fråga till dig med anknytning till SWEA, skulle jag kunna få din e-postadress så jag kan maila den till dig? Min adress är sunny.swede@hotmail.com.
  //Victoria

 7. annieverse fredag, 22 augusti , 2008 den 8:30 e m #

  Victoria: har mejlat dig!

 8. annieverse fredag, 22 augusti , 2008 den 8:33 e m #

  Ia: en himla röra är det, med serber och kroater. Vi har goda vänner därhemma som är från Serbien/Kroatien. Jag tror att mannen är kroat från Serbien och hans fru helt enkelt är ”serb”, men jag är inte helt säker.

  Simon?!?! Det skulle bara fattas… 😉

 9. Ia fredag, 22 augusti , 2008 den 9:54 e m #

  Och jag har en ingift faster från Kroatien, närmare bestämt Zagreb och hade inte den blekaste aning om att hon var att betrakta som kroat förrän kriget bröt ut. Men de tyckte ju inte själva heller att det var så viktigt. Tito satte plåstret över såren.

  Det sista inom parentes-tecknet blir en gubbe i WordPress, men det gick ju bra det också.

 10. Lennart lördag, 23 augusti , 2008 den 12:07 f m #

  Råkade tänka på samma ämne på min blogg häromdagen: http://umepojk.blogspot.com/2008/08/gammalt-tnkande.html

 11. fotbollsentusiasten lördag, 23 augusti , 2008 den 5:09 e m #

  Att människor byter medborgarskap tror jag inte är ett hot mot nationalstaten. Snarare tvärtom. Människor byter medborgarskap frivilligt,för pengarnas skull kanske man kan säga, men framförallt för att bygga upp ett nytt bättre liv, bättre än det man det man hade i sitt gamla. Inte för ”kolonisera” sitt nya hemland som någon sorts agent för sitt gamla hemland med nytt medborgarskap. Däremot tror jag att det på ett känslomässigt plan är möjligt att älska två länder. Det är en utbredd realitet.
  Sanningen är den tror jag, att de flesta med invandrarbakgrund innerst inne, trots alla stereotyper(negativa stereotyper som invandrarna tyvärr alltför ofta själva fastnar i), längtar efter att bli accepterad som vanliga svenskar.
  Men eftersom vi tillsvidare får leva med uppdelningen svenskar-invandrare, är det en välsignelse att vi har Zlatan, Henke och alla andra svartskallar som reprensenterar Sverige i officiella sammanhang. Ett av de idiotsäkra argumenten för invandrarnas bidrag till den svenska nationalstaten.

  fotbollsentusiasten

 12. anonyma a måndag, 25 augusti , 2008 den 4:56 f m #

  I totally agree with fotballsentusiasten. Nationality is just a sort of techincal issue may be formality which is needed in a variety of situations. Being a medalist in olympics is an individaul honor rather than that of a nation’s , I think. It doesn’t matter for me to live or love a country without a medal.

 13. Victoria måndag, 25 augusti , 2008 den 1:02 e m #

  Annie! Jag har försökt maila tillbaka men mina mail kommer tillbaks hela tiden. Det verkar som om mina mail blir blockerade av någon anledning. Jag klistar in texten här istället då:

  Som du kanske redan vet är jag redaktör för SWEA-tidningen här i södra Florida, och jag undrar om jag skulle kunna göra en intervju med dig.

  Jag hade funderingar på att ha en intervju i varje tidning med en SWEA som bor någon annanstans i världen och jag tänkte direkt på dig!

  Upplägget tänkte jag skulle vara något sånt här:

  En presentation med lite bakgrund, när du flyttade från Sverige, familj (om du vill), vad du jobbar med (om du jobbar alltså), hobbies, vilka länder du bott i osv

  Förslag på frågor:

  Hur kom det sig att ni flyttade till Seuol och hur länge bodde ni där?
  Var det svårt att komma tillrätta i vardagen?
  Du har ganska nyligen flyttat från Seuol till Düsseldorf, har det varit en lätt omställning?
  Vad är de största skillnaderna mellan de bägge länderna? Vad är det bästa? Sämsta?
  Är det skönt att vara närmare Sverige nu när ni bor i Düsseldorf?
  Under din tid i SWEA, har du varit aktiv i till exempel styrelsen eller i någon annan funktion?
  Vad har det betytt för dig att vara med i SWEA?

  Det var väl ungeför vad jag hade lyckats hitta på.

  Du kanske har någon bra idé på bra frågor, något som folk skulle tycka vara kul att veta, någon anekdot från någon resa eller något liknande.

  Jag behöver såklart en bild på dig också.
  Vad tror du? Skulle du vilja vara med?

  //Victoria

 14. Peter Harold måndag, 25 augusti , 2008 den 2:45 e m #

  Naturligtvis kan en sportjournalist också åstadkomma ett ord som ”obsolet” i sin text; det finns en funktion i Word som heter ”synonymer”. När han råkade komma åt den och ville klicka bort fanskapet så råkade han trycka på ”infoga” istället (utöver att sportjournalister inte kan skriva så saknar de även läskunnighet). Så nu vet du hur det gick till!

  *behåller mina fördomar om sportjournalister*

 15. annieverse tisdag, 26 augusti , 2008 den 2:42 e m #

  Ia: märkligt egentligen att Tito lyckades hålla ihop Jugoslavien. Om man betänker på hur det blev efter honom. Måste ha varit en massa känslor som låg och pyrde, eller vad tror du?

  Lennart: precis!!

  fotbollsentusiasten: jovisst är det tur att vi har Zlatan, Henke med flera. När det gäller nationalstaten personifierar jag själv mig mer med en region (Sydsverige) än med nationalstaten.

  anonyma a: tycker också det är mer av ett individuellt erkännande. Men sen har man nog bättre förutsättningar att ta medalj om man kommer från ett land än ett annat. Bättre träningsmöjligheter och sånt.

  Victoria: svarar dig snart!

  Peter: hehe, jag glömde ju i hastigheten Words eminenta synonymhjälp….använder den själv flitigt i jobbet 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: