Sharon Stones karma

29 Maj

Sharon Stone är inte poppis i Kina för tillfället. På filmfestivalen i Cannes gjorde hon följande uttalande:“I’m not happy about the way the Chinese are treating the Tibetans because I don’t think anyone should be unkind to anyone else.”

So far, so good. Eller, jag menar, Sharon Stone säger här ju bara vad en massa andra människor världen över tänker. Det är inte direkt vad Kina vill höra, men de lär knappas höja på ögonbrynen.

Men sen fortsätter hon:

“And then this earthquake and all this stuff happened, and then I thought, is that karma? When you’re not nice that the bad things happen to you?”

Sharon är tydligtvis en anhängare av begreppet kollektivskuld. Tidigare har hon uttalat att hon är praktiserande buddhist, och jag är väl inte helt säker på att de där två parametrarna går ihop…men, men. Hennes uttalande innebär i alla fall att alla kineser har skuld i den kinesiska regeringens förtryck av Tibet. I kraft av att de är kineser. Så alla de där dagis- och skolbarnen som omkom i jordbävningshelvetet, de ska väl ligga där under jord och skämmas ögonen ur sig nu. Är man skyldig ska man skämmas. Inte mer än rätt!

Begreppet kollektivskuld har ju haft en stark koppling till Tyskland. Länge har den enda politiskt korrekta inställningen varit att tyskarna var kollektivt skyldiga till Nazitysklands förbrytelser. En del debattörer har också menat att detta är inget tyskarna kan göra sig fria från, de kommer alltid att vara skyldiga till illdåden. Skulden går över från en generation till nästa.

I denna inställning, och i Sharons, anar jag läbbiga vibbar av rasbiologi. Kineser = elaka. På samma sätt som tyskar = elaka.

I’ve got two words for you, Sharon. September 11th. Alla de där människorna som omkom i tvillingtornen – det var inte mer än rätt åt dem. Det måste ju ha varit karma för det ena eller andra som USA har gjort sig skyldig till. Eller hur? Förresten borde du skämmas själv – guilt by association.

Nyhetsbyrån AP har förresten en vitsig inledning på sin artikel om Sharon-spektaklet: ”Sharon Stone’s “karma” is having an instant effect on her movie-star status in China.”  😉

15 svar till “Sharon Stones karma”

 1. eva torsdag, 29 maj , 2008 den 10:32 f m #

  Åh så bra skrivet!! =)

 2. annieverse torsdag, 29 maj , 2008 den 1:00 e m #

  Åh. Tack =)

 3. Tanten torsdag, 29 maj , 2008 den 1:02 e m #

  Kan återigen bara hålla med föregående talare.

 4. Lärarinnan torsdag, 29 maj , 2008 den 5:59 e m #

  Ja du…mycket bra skrivet säger även jag, samt intressant att se hur de där moviestarsen resonerar..

  *skakar på huvudet*

  Hon får då ingen rulltårtsbakelse av mig inte!!!

 5. Ia torsdag, 29 maj , 2008 den 6:04 e m #

  Ja, så kan man inte resonera. Om inte anyone should be unkind to anyone else får väl anyone börja med att rannsaka sig själv.

 6. brownie torsdag, 29 maj , 2008 den 10:16 e m #

  Jag såg också vad hon sagt…fy fan vilken kossa. Vem är hon att fördöma?

 7. Peter Harold fredag, 30 maj , 2008 den 9:48 f m #

  Vi har ett liknande fall där tsunamin i Indiska oceanen beskrevs som jordens straff mot människans sätt att förstöra miljön. Kopplingen finns självklart inte i verkligheten, men när obehagliga och nästan obegripliga saker händer söker vi efter förklaringar. Och det är inte alltid de förklaringar man hittar på är de sannaste. Misstänker starkt att det är så religionerna uppstod…

 8. egirls fredag, 30 maj , 2008 den 11:37 f m #

  Bra inlägg! Man blir ju mörkrädd när man hör vissa saker. Hur tänkte hon? Fast å andra sidan kanske hon anser att hon kan säga och göra vad hon vill. Hennes karma är ändå ”räddad” i och med alla pengar hon samlat in för HIV/AIDS projekten…

 9. annieverse fredag, 30 maj , 2008 den 11:40 f m #

  Lärarinnan: Och hon får banne mig ingen bit av min berömda kladdkaka heller…

 10. annieverse fredag, 30 maj , 2008 den 11:41 f m #

  Tanten: och det tackar jag för!

 11. annieverse fredag, 30 maj , 2008 den 11:41 f m #

  Ia: det vore en ypperlig början för anyone…

 12. annieverse fredag, 30 maj , 2008 den 11:42 f m #

  brownie: något har stigit henne åt huvudet, kan man säga.

 13. annieverse fredag, 30 maj , 2008 den 11:44 f m #

  Peter: intressant tanke. Men buddhismen är ändå en ganska ”oreligiös” religion, om du förstår vad jag menar. Fast vissa anhängare har nog inte läst på som de borde.

 14. annieverse fredag, 30 maj , 2008 den 11:45 f m #

  egirls: ja, det är kanske så hon tänker. Fast jag har svårt att föreställa mig att karman kan vara ”säkrad” för alltid, oberoende av vad man säger/gör efter några goda handlingar.

 15. Jämten söndag, 1 juni , 2008 den 7:09 e m #

  Det var korkat sagt utav henne och väldigt smart sagt utav dig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: