Sparris i parti och minut

16 Maj

Sparris!

Igår hörde jag på ett program på P1, Meny tror jag det var, där temat för dagen var sparris. Verkligen högaktuell primör i dessa dagar, åtminstone i Tyskland. I Sverige verkar inte sparris som primör ha samma kultstatus.

Jag har blivit miljöskadad, det måste erkännas, jag köper färsk sparris flera gånger i veckan. Det är ju så OTROLIGT gott! Ibland äter jag det med serranoskinka, ibland med lax, ibland med kött. Men jag köper inte den tyska sparrisen, för den tycker jag är alldeles för dyr. Nån importerad variant går lika bra. Tyskarna får gärna titta snett på mig, det bjuder jag på 😉

För övrigt tycker jag att tyskar verkar vara mer kräsna med livsmedel än svenskar. Här köper man väldigt ofta kött, skinka och sånt över disk, och det kan ta hur lång tid som helst, för kunderna framför en ställer tusen frågor om det som de vill köpa, frågar var det kommer ifrån, om det verkligen är fräscht, synar varorna och hummar och grunnar och har sig. I Sverige är det mer att man tar den bit som bjuds och skyndar vidare, typ. Dessutom är så kallade ”bio”-varor superpopulära (motsvarar väl närmast vår Krav-märkning). Min man säger lite elakt att tyskar äter vad som helst, bara det står ”Bio” på förpackningen.

10 svar to “Sparris i parti och minut”

  1. Lennart fredag, 16 maj , 2008 den 11:57 f m #

    Har du försök linda lite Serrano eller Prosciutto omkring sparris (lite på snedden, så hela stjälken blir jämnt täckt), Baka sen i ugnen ca 10 minuter. Jättegott!

  2. annieverse fredag, 16 maj , 2008 den 12:04 e m #

    Lennart: låter fantastiskt smarrigt! Ska sparrisen bakas okokta eller kokta?

  3. Lennart fredag, 16 maj , 2008 den 12:41 e m #

    okokta

  4. Bim H-D fredag, 16 maj , 2008 den 4:40 e m #

    Hm, färsk sparris har jag inte käkat hemma, bara ute. Eller ska man säga på restaurang? 😉
    Dock påpekade gubben – kocken och den som alltid vägrat käka sparris(!!!) – för någon dag sedan att han kände för att testa att inhandla just sparris och laga till hemma. Ser ju så gott ut – påpekar han, öhhh… Jag satt ner – tur nog 😉 Får se om jag dock får uppleva det, hihihi…
    Må så grankott…

  5. annieverse fredag, 16 maj , 2008 den 6:51 e m #

    Bim: hoppas nu att gubben din gör slag i saken och shoppar sparris! Färsk sparris är verkligen grymt gott. Jag gillar i och för sig också burksparris, men ”primörfeelingen” är något extra. Lite knaprighet, lite arom av mylla – mums!
    (Om nu inte gubben är att lita på tycker jag du ska shoppa själv ;-))

  6. brownie lördag, 17 maj , 2008 den 8:50 f m #

    Jag älskar sparris, jag brukar linda in dem i bacon och steka upp dem lite med citronpeppar.

    Min pappa brukade plocka sparris som barn 🙂

  7. Jämten lördag, 17 maj , 2008 den 8:11 e m #

    Jag tycker oxå att färsk sparris är jättegott. Jag brukar woka dem hastigt i olivolja och lite salt. Supergott!

  8. annieverse söndag, 18 maj , 2008 den 9:13 f m #

    brownie och Jämten: åh, tack för fler läckra sparrisrecept 🙂

  9. Cicci söndag, 18 maj , 2008 den 1:50 e m #

    Vad är det för skillnad på vit och grön sparris? Har köpt färsk svensk (grön) sparris och importerad vit (från sydamerika) och verkligen njutit med lax och skinka. Mmmmmmm. Storleken på sparrisen är dock av det lite modestare slaget inte så bamsestora à la Tyskland!

    Mamma steker sparrisen med rostade solroskärnor – jättegott.

  10. annieverse söndag, 18 maj , 2008 den 4:06 e m #

    Cicci: Jag är inte riktigt säker, men nån smakskillnad är det säkert. Den vita kanske smakar lite mer ”jordigt”?

Lämna en kommentar