Tysk hjärta och smärta i Peking

19 Jan

Mein Gott. Sannerligen, sannerligen säger jag eder: det finns tyska filmer som är…som är…ja, vad SKA jag säga….tja, som är väldigt speciella.


Foto: ARD.de

Tyskar verkar till exempel älska riktigt smörig romantik. Tevekanalerna sänder ett flertal sådana, tyskproducerade, i veckan. Särskilt poppis verkar så kallade ”Heimat”-filmer vara. ”Heimat” betyder typ hembygd. Och ”Heimat”-filmer utspelar sig företrädelsevis i pittoreskt bergsmiljö, där rollinnehavarna med fördel går omkring i Dirndl och Lederhosen och fjäderprydda hattar och sånt. Någon av er kära läsare som minns ”Schwarzwaldklinik” som gick på svensk teve för flera år sen?!?

Men igår kväll såg jag något riktigt wild and crazy. Ett romantiskt epos som handlade om en tysk tjej som av någon anledning hamnat i Peking och blivit kär i en kinesisk läkare. Ja, det i sig är väl inget att orda om. Men allt runtomkring, people! Allt runtomkring!

För det första var samtliga kinesiska rollinnehavare DUBBADE till tyska. Otroligt komiskt!
För det andra verkade allt utspela sig i Förbjudna staden (vad faen gjorde läkaren där hela tiden? Mig veterligen finns det inget sjukhus i Förbjudna staden..).
För det tredje var Förbjudna staden nästan folktom, sånär som på huvudrollsinnehavarna och en massa kinesiska statister som idkade tai chi iklädda färgstarka sidenkläder.
För det fjärde var himlen över Förbjudna staden alltid blå. Det var faktiskt nästan det grövsta. BLÅ himmel över Peking?!?!

Jag kunde inte slita mig från eländet. Min man råkade springa förbi teven, spärrade upp ögonen och sa ”vad i hela friden är DET DÄR?!?”, ruskade på sig och lämnade snabbt rummet igen.

Det fanns några side stories också. En dam som ägde en tysk antikvitetsaffär anlände till Förbjudna staden (givetvis) för att få hjälp med att restaurera något antikt kärl (hur i helskotta hade hon lagt vantarna på det?), och förälskade sig där i en asocial tysk expert som verkade ha huvudansvaret för att renovera Förbjudna staden (HAHAHA!! Jamen självklart måste kineserna kalla in folk från Tyskland för att klara detta…).
Och hennes rullstolsbundne son blev mirakulöst botad från sin förlamnning av en doktor i traditionell kinesisk medicin, som för övrigt var pappa till han läkaren i början, som kärade ner sig i den tyska tjejen,

Hohoho, what a way to spend a Friday evening! Jaja, han den kinesiske läkaren var rätt snygg i alla fall.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: