Ojojoj. Gåsmiddagen var en bra ”magtänjarövning” inför vad som snart komma skall i julbordsbranschen, så att säga.
Düsseldorf-varianten av gåsmiddag bestod av ett REJÄLT lår, rödkål, brunsås, klöße och schmorapfel.
Klöße, det är liksom en slags kokta bullar eller vad man nu ska säga, gjord på riven potatis, mjöl, ägg och smör. De lägger sig som cementblock i magtrakten, kan jag förtälja.
Schmorapfel, det är ett stekt äpple, man plockar ur kärnhuset och fyller på med russin, mandel och socker.
Burrrrrrrp. Smakligt, smakligt men farligt, farligt för midjemåttet. Äsch, va fasen, sånt här äter man ju inte varje dag.
På tal om julens frestelser kan man i Tyskland förresten nu köpa youghurt med säsongens smaker. En variant med schmorapfel, och en variant med…brända mandlar!
De är rätt goda, men…hmmm…snarare som godis än som frukost, tycker jag.
Kommentera