Glühwein och gås

10 Nov
10 november kl. 16:35

I torsdags bestod min kvällsmat av glühwein och småkakor.

Igår bestod min kvällsmat av fryspizza.

Det tar sig ur näringssynpunkt, om jag får säga det själv!

I torsdag var det Sankt Martin-procession här i byn. Den här paraden är en trevlig tysk tradition, barnen tillverkar fantasifulla laternor, och så går man runt i ett långt tåg (helst med musikanter) och sjunger Martinssånger. När tåget är slut fortsätter man in i affärer och butiker och fortsätter sjunga; då blir man belönad med godispåsar. Och när man har tröttat ut affärsinnehavarna går man hem och ringer på hos grannarna och sjunger några stumpar till, så man får MER godis. Det är med andra ord lite som Halloween, minus utklädseln, och lite mer musikaliskt. I ett riktigt seriöst Martinståg ska det förresten också finnas en häst och ryttare med. Ryttaren ska vara klädd som romersk soldat med röd mantel. Enligt en legend lär nämligen Martin ha varit en romersk soldat som en gång passerade förbi en tiggare och gav honom sin mantel.

Givetvis var Nioåringen med i tåget, stolt bärandes på sin stjärnformade, egenhändigt ihopknåpade laterna. Trots ruskvädret var det mysigt att gå i detta ”ljuståg” längs de små kullerstensgatorna i byn.

När vi kom hem till vår gata sög några av våra tyska grannar tag i oss och placerade raskt stora muggar med glühwein i händerna på mig och min man. ”Jo, vi tänkte att nu när alla ändå är ute och försöker hålla rätt på sina ungar kan det väl vara trevligt med lite varm dryck och tilltugg i höstrusket”. Vilket trevligt initiativ! Sen stod vi där i gatlyktans sken en bra stund och babblade, drack och tuggade en massa tyska adventskakor, tills det var dags att köra in barnen (med sina enorma godispåsar) i stugvärmen.

När jag väl kom in var väl klockan åtta på kvällen och jag var inte det minsta hungrig, bara lagom glühweinsglad, liksom.

Igår var det inte party, jag var bara för trött för att laga mat. Därav fryspizza med mozzarella och pesto. Riktigt god, faktiskt.

Ikväll ämnar jag exekvera fläskfilé med ugnsrostade grönsaker. Ytterligare ett steg framåt på näringsskalan, tjohooo!

Imorgon ska vi äta gås. Jodå. I Skåne har vi Mårten Gås, och i Tyskland Martinsgans. Vi ger oss inte på att laga till den själv, utan ska gå på restaurangen och smaka den tyska varianten. Ska bli spännande och förhoppningsvis smakrikt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: