Just nu läser jag…

31 Aug

Goebbels’ Waldhof am Bogensee av Stefan Berkholz. En fascinerande bok som handlar om Hitlers propagandaministers stora lantegendom, 4 mil norr om Berlin.

Det här är mycket mer än en arkitektonisk beskrivning av ett imponerande gods. Det är ett fängslande, rikt illustrerat verk som ger många inblickar i två tyska diktaturer: Tredje Riket och DDR.

Boken tar sin början 1936, då staden Berlin skänkte Goebbels ett mindre trähus vid Bogensee. Med anledning av att NSDAP:s partidistrikt Stor-Berlin fyllde 10 år. Gåvan betalades av staten. Den hårt arbetande propagandaministern behövde en naturskön och rofylld ort att ta igen sig på ibland, menade man.

Goebbels njöt av att kunna vila upp sig i natursköna omgivningar. Men det dröjde inte särskilt länge innan han insåg att han vill ha något mer ståndsmässigt. Varpå det byggdes upp ett stort, toppmodernt lanthus, med alla bekvämligheter man bara kunde tänka sig, värdefulla möbler och oskattbar konst (en försvarlig del lär ha varit krigsbyten). Vem som fick betala kalaset? Jo, filmbolaget UFA, som Goebbels ju kontrollerade med järnhand.

Goebbels kom att tillbringa mer och mer tid på ägorna vid Bogensee, det var härifrån han till viss del styrde sitt propagandaministerium. Inte sällan bjöd han in tyska filmstjärnor och andra kulturpersonligheter (bl.a. Zarah Leander) på glansfulla fester, och i folkmun kallades anläggningen också för ”Goebbels kärleksnäste”. Propagandaministern var ju erkänt svag för vackra kvinnor.

I april 1946 övertogs anläggningen av den östtyska ungdomsorganisationen FDJ, som här inrättade en ungdomshögskola. I boken intervjuas flera f.d. FDJ-medlemmar som berättar om sina upplevelser från studierna vid Bogensee. De första åren var stämningen god och tanken fri, de politiska diskussionerna kunde röra sig i alla möjliga riktningar. Men från och med 1948 drogs de stalinistiska tumskruvarna åt – som i resten av den del av Tyskland som styrdes via Moskva. Nu var det den marxistisk-leninistiska filosofin – i Stalins tappning – som gällde. Skolan blev en utbildningsplats för den kommande partieliten, de som bekände sig till trossatsen ”Die Partei hat immer Recht” (partiet har alltid rätt).

DDR:s styre var inte mindre intresserade än Goebbels av att låta Bogensee glänsa. Återigen utökades anläggningen med diverse svulstiga byggnader; skolan var ett prestigeobjekt att visa fram för omvärlden. 1981 besökte den västtyske bundeskanslern Helmut Schmidt DDR och gav en presskonferens just på Bogensee.

Idag står den kulturminnesmärkta anläggningen vid Bogensee öde. Man söker förtvivlat efter en investerare som kan tänka sig att göra något med hela härligheten. Driva hotell här kanske, konstskola, eller något liknande.

Ingen verkar vara intresserad.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: