Sonntag ist Ruhetag

30 Aug

Å ena sidan tycker jag det är bra. Å andra sidan har det hänt att jag retar mig på det.

Det där med att man i Tyskland helgar vilodagen.

Sonntag ist Ruhetag. Det finns en massa oskrivna regler för vad man inte bör eller får göra på söndagar i Tyskland.

Till exempel klippa gräset. Eller högljutt slänga glas i glascontainern. För då stör man ju dom som ägnar sig åt Ruhe.

Sen är det söndagsstängt i affärerna. Enligt lag. Det finns dock vissa ställen man kan bege sig till om man upptäcker att mjölken är slut. Till exempel till bensinmacken, eller till kiosken på tågstationen.

På ett sätt tycker jag som sagt att det är bra att det finns en dag i veckan då folk INTE kan springa omkring på köpcenter. Utan tvingas göra något annat, som att umgås med familj och vänner, påta i trädgården, slappa i soffan med en god bok (bara nu någon idiot i omgivningen inte klipper gräs så man inte kan koncentrera sig…)

Hit till vårt lilla samhälle, idylliskt beläget vid Rhen, är det på söndagarna fullt med folk som beger sig. För att cykla eller promenera längs floden, till exempel. Pensionärer, barnfamiljer, tonåringar, you name it.

Men jag ska inte sticka under stol med att jag någon gång himlat med ögonen och förbannat det där med att inga affärer är öppna. Som den lördag kväll då jag tänkte att ”i morgon ska vi äntligen hänga upp lite tavlor, krokar har de säkert på Bauhaus, det blir en snabb runda dit i morgon förmiddag.”

Det blev det INTE. Men det är klart, jag överlevde det med.

Sen ska ni inte tro att tyskar inte gillar att handla på helgerna. Det gör de lika mycket som svenskar. Det är tjockt med folk i varuhus och köpcenter på lördagarna. Vi gjorde det fatala misstaget att bege oss till IKEA här i stan en tidig lördagseftermiddag. Kom hem helt utschasade efter några timmar. Trängsel och milsvida köer. Nästa gång får det bli kvällsmat på IKEA istället. Trycket verkar lätta vid fyra-fem-tiden…

Ja, och i denna del av Tyskland finns det minsann en hel del som åker över gränsen till Holland…för där kan man hitta en del söndagsöppna shoppingmöjligheter. Jojo!

Vissa kanske hyser åsikten att varför ska staten bestämma när jag får handla? Eller inte göra det möjligt för dem som är butiksanställda att tjäna extra genom mer möjligheter till OB-tillägg? Om de nu skulle vilja det?

Det finns många sätt att se saken på.

Sen finns det andra tillfällen då det bör härska Ruhe också. Tidigt på vardagseftermiddagen ska en väluppfostrad tysk inte heller låta för mycket. Och vissa affärer har stängt mellan tolv och två. Liksom postkontoret. I alla fall här ute på ”landsbygden”.

Onekligen lite annorlunda än i Seoul, staden som är vaken dygnet runt. Sugen på nudelsoppa klockan tre på morgonen? Inga problem…

Min man har en koreansk arbetskamrat på jobbet. Nygift med en tysk. Hon trivs bra här. Förutom att hon tycker att det är rent bedrövligt tyst och stängt och allmänt ödsligt på kvällarna. Känns nästan lite…kusligt, säger hon.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: