Man vill inte hoppa i galen tunna…

27 Aug

När man säger ”Tyskland” tänker folk på olika saker. Somliga tänker på öl, andra på fotboll, en del tänker på Tredje Riket och Hitler, ytterligare andra tänker på Autobahn (utan hastighetsbegränsning, så klart). Vad tänker du på?

Förutom idiotisk dubbning av filmer och teveserier tänker lilla jag just nu på sopsortering.

Tyskar är miljömedvetna. Absolut. Det är mycket snack om ”die Umwelt”, utbudet av miljövänliga och ekologiska produkter är stort och efterfrågat, man kan inte ens köpa ogräsättika i affären, alla människor har har med sig tygkassar när de går och handlar, och så vidare. (Just nu är Angela Merkel förresten i Kina, och inte helt oväntat försöker hon – bland annat – intressera kineserna för miljöarbete.)

Och så har vi sopsorteringen då. En hel vetenskap.

På vår uppfart står tre soptunnor. Den ena är ”die Biotonne”. Den kan väl liknas vid en kompost. Här lägger man allt från klippt gräs till äggskal, äppelskrottar, kaffesump och sånt. Men, Achtung, Achtung, man får INTE lägga tillagade (kokade, stekta, etc.) matrester i den. Ajjabajja!

Sen har vi förpackningstunnan. Som är glatt gul. Där lägger man alla förpackningar som är märkta med ”Die grüne Punkt”. MEN…Achtung, Achtung, INTE returglas och papper! Glas måste man själv frakta till därför avsedda containrar. Som i och för sig är utplacerade i riklig mängd i grannskapen. Och returpapper kommer sopbilen och hämtar varannan vecka. Man sätter ut det på trottoaren på kvällen, och på morgonen/förmiddagen är det puts väck.

Och till sist har vi ”die Restmülltonne”. Här lägger man övrig skit. MEN…Achtung, Achtung IGEN, naturligtvis får man inte lägga kvicksilver, kemikalier, gamla batterier och sånt i den tunnan. Eller elektriska produkter. Dem får man ta till återvinningsstationen.

Om man har stora, skrymmande saker som ska slängas behöver man däremot inte bege sig till återvinningsstationen. Faktiskt. Man behöver bara ringa kommunen, tala om vad man vill bli av med, och så säger de åt en att sätta ut prylarna utanför huset ett visst datum. Varpå sopföretaget hämtar dem.

Nu vill jag ju inte gnälla alltför mycket på mitt nya värdland såhär i början…men det finns en del saker jag grunnar på när det gäller sopsystemet.

En märklig sak gäller de skrymmande soporna. Man betalar inte ett öre för att sopföretaget kommer och hämtar dem. Men om man trots allt är en riktig Dummkopf och envisas med att frakta dem till återvinningsstationen själv – DÅ utgår det en avgift!

Och ”die grüne Punkt”..i och för sig är det väl en utmärkt tanke att alla förpackningar ska tas om hand och återvinnas. Men hur mycket kostar den processen, och hur miljövänlig är den egentligen? Jag tänker på att allt ju måste sorteras och rengöras innan det återvinns. Vore det inte bättre med miljövänliga förbränningsanläggningar (där energin återvinns vid förbränning)?

Hur som helst. De första dagarna här ägnade maken och jag åtskillig tid och möda åt att komma underfund med vad som skulle slängas hur och var. Man vill ju vara en god medborgare och inte sabba systemet! Men nu går det faktiskt lätt som en plätt, och betungande är det alls icke.

Sopbilen är här flera gånger i veckan. Är det inte den ena tunnan som ska tömmas är det den andra. Eller så kommer de för att samla in returpapper. Eller för att sopa gatan.

Jag kan inte låta bli att fundera över hur miljövänligt det är att alla dessa stora sopbilar stånkar omkring här – och i övriga Tyskland – mest hela tiden.

Nåväl. De kanske är extremt avgasrenade. Vad vet jag.

Nu ska jag tänka på något annat, och mer positivt. Som det mörka ölet Frankenheimer Alt. Givetvis producerat i Düsseldorf, var annars? Ett av de godaste öl jag smakat.

Prost, Freunde!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: