Välgärning i bokhandeln

18 Maj

Idag tog jag mig till ett stort shoppingcenter för att utöka mitt förråd av koreanska dvd-filmer. Efter väl förrättat värv upptäckte jag att det fanns en bokhandel i centret också, och eftersom jag hade lite tid över beslöt jag mig för att gå in och kolla utbudet.

I koreanska bokhandlar ska man se upp med var man sätter fötterna. Det sitter/halvligger nämligen folk lite här och var, totalt uppslukade av diverse litteratur som fångat deras intresse på bokhyllorna. Jag tycker det är lite trevligt att man får göra så – slå sig ner med en intressant bok där det råkar finnas plats. Har aldrig sett någon bokhandelspersonal som kommit och bannat folk, typ ”du får minsann köpa boken innan du läser den”.

Bäst jag inventerar sortimentet av engelska böcker ser jag i ögonvrån att någon försiktigt glider fram mot mig. Och efter några sekunder hör jag en diskret harkling.

”Excuse me…could you help me find a book in English?”

Jag vänder mig mot den som tilltalat mig. Det är en tjej i 30-årsåldern som ler lite blygt.

Hmmm. Hon kan ju knappast tro att jag hör till personalen, tänker jag. Såvida inte bokhandlarna i Seoul börjat med någon ny drive, anställa västerlänningar på avdelningarna för engelska böcker. Nåja, jag är på gott humör och bestämmer mig för att vara vänligheten själv.

”Well…what exactly are you looking for?”

Hon ser lite smågenerad ut och säger: ”Hmmm…something?easy. I learn English. Want to practice reading.”

Well, well. Vi går tillsammans bland hyllorna lite planlöst, och jag undrar förtvivlat vad tusan jag ska sätta i händerna på henne.

”Something easy. My English not so good. But not a…a…boring book. Something funny!”

Jag kliar mig i huvudet och känner mig rådlös. Är ju ingen expert på engelsk litteratur, direkt.

Men så säger hon: ”Ohhh…I know! Books for children!”

Jamen nu blir det ju enklare. Att jag inte kom på det själv! Så då letar vi reda på engelska barnböcker, och jag känner mig som värsta bokhandelsproffset när jag hittar vad jag söker och glatt kan sätta en bok i serien ”Junie B. Jones” i händerna på boksökerskan.

”This I think you will like. My daughter has read a lot of these and she laughs like crazy!”

Boksökerskan ser ut som om jag placerat en skattkista full med dyrbara ädelstenar i händerna på henne. Hon bläddrar försiktigt i boken, konstaterar nöjt att det inte är alldeles för fullknökat med text på sidorna (dessutom finns det skojiga bilder), och ler från ena örat till det andra.

”Ohhhh…thank you so much, kamsahamnida, thank you-thank you!” Hon bugar flera gånger och skuttar sen mot kassan.

Jamen det var ju trevligt att jag kunde göra en god gärning idag, tänker jag.

Och så kan jag passa på att rekommendera Junie B. Jones för alla er andra också. Det är en helt underbar serie böcker för barn som handlar om en liten amerikansk tjej som precis har börjat skolan. Barbara Park, som skrivit böckerna, har en fantastisk förmåga att humoristiskt skildra barns känslor och tankegångar, och låter Junie B. råka ut för diverse hysteriska äventyr och trångmål, i allt från klassrummet till snabbköpet och på skolbussen. Jag läser ofta Junie B. för min åttaåring som ”godnattbok”, och det vete tusan vem det egentligen är som skrattar högst, hon eller jag.

Rekommenderas för alla som har barnasinnet kvar!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: