Ingen kommer undan light-produkterna

12 Mar

Läste Jeannettes inlägg om fett- och sockernoja för några dagar sedan. Handlar bland annat om alla light-produkter på de svenska butikshyllorna. Ja, man kan fråga sig om dessa produkter har något existensberättigande. Förutom för tillverkarna, som nog tjänar stora pengar på dem. Som får allt större del av sina intäkter via folks förhoppningar om (mer eller mindre) lättköpta genvägar till snyggare figur och hälsosammare liv.När jag kom till Korea för snart tre år sedan fanns det inte en enda light-produkt på butikshyllorna. Och hör och häpna: trots detta såg jag långt färre överviktiga koreaner än vad jag ser överviktiga svenskar därhemma. Och det ska ni veta, att medelkoreanen rör sig knappast mer än medelsvensken, så motion har inget med saken att göra.

Vad äter dom då? Jo, ris och soppa blir det både en, två eller tre gånger om dagen. Samt kimchi (saltade och jästa grönsaker) i olika varianter. Detta är tillbehören. Huvudrätten kan till exempel bestå av någon gryta med lite kött, kyckling, eller skaldjur i, samt grönsaker, ibland även tofu. Festar man till det äter man till exempel bulgogi, marinerat kött som grillas vid bordet. Bibimbap är en populär lunchrätt, består av ris, olika grönsaker, lite köttfärs och ett stekt ägg. Detta blandas ihop, en stor klick rödpepparpasta ska också ner i ”smeten”. Vid festliga tillfällen bjuds traditionellt på färsk frukt och riskakor efter maten.

Håller man sig till den här dieten är det svårt att bli överviktig. Visst, somliga delar av den koreanska kosthållningen är inte heller överdrivet nyttig. Koreanerna tycker t.ex. att västerländsk mat är alldeles för salt, men själva får de allt i sig en hel del salt via kimchi och soja.

Ur ett hälso- och viktperspektiv är det dock en sak till som slår mig när det gäller traditionell koreansk kosthållning. Att det är mat som är så ”färsk”. Den tillagas från grunden, av opreparerade råvaror. Halvfabrikat och färdigrätter är inte alls lika vanligt i frysdiskarna som i Sverige. Men i takt med att allt fler kvinnor ger sig ut på arbetsmarknaden här lär det nog bli mer och mer av de varorna. Traditionell koreansk mat tar inte sällan lång tid att tillaga. Tack och lov är det dock billigt att gå ut och äta traditionell mat här.

Igår såg jag faktiskt ”lättmjölk” för första gången i kyldisken. På förpackningen stod det ”well-being”, och så var det en teckning av en supersmal midja med ett måttband runtom.

Inget land kommer nog undan ”light”-trenden. Tyvärr.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: