Stamcellsskandalen når Sverige

1 Mar

Nu figurerar till och med Nobelpriskommittén i turerna kring Sydkoreas före detta nationalhjälte och superstar inom stamcellsforskningen, Hwang Woo-Suk, som jag skrivit om tidigare.En granskningspanel vid Seoul National University kom i december fram till att Hwang medvetet manipulerat sina forskningsresultat. Han har tidigare hävdat att han klonat elva stamcellslinjer från patienter – enligt granskningspanelen har dock ingen av dem existerat. Hwang har lämnat sin professur vid Seoul National University. Åklagare ska utreda huruvida han har begått lagbrott genom att betala kvinnor som donerat ägg till hans forskning. Till råga på allt anklagas han också för förskingring av forskningsanslag. Det här skulle man kunna göra en riktigt spännande tevesåpa av.

Nu har skandalen på sätt och vis nått Sverige. I dagens Korea Times berättar man att GNP, det stora oppositionspartiet här i Sydkorea, anklagar Oh Myung, minister för teknologi och vetenskap, för att ha lobbat för att ge Hwang Nobelpriset.
Anklagelserna grundar sig tydligtvis i ett avtal om samarbete mellan Seoul National University och Karolinska Institutet (KI). Professor Jan Carlstedt-Duke vid KI säger till Korea Times att anklagelserna är rena nyset. Minister Oh har inga som helst möjligheter att påverka vem som tilldelas ett Nobelpris.

Jaja, så fick Sverige vara med på ett hörn i den sydkoreanska dagspressen idag, i alla fall…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: