Tempelfrid och kommers

7 Feb

bali2.jpg

Bali tillhör Indonesien, som är ett muslimskt land, men 95 procent av Balis invånare är hinduer. Vart man än åker på ön ser man både små och stora hinduistiska tempel. Det här är ett av de mest berömda – Ulun Danu. Själva huvudtemplet ligger på fast mark, men detta sidotempel ligger ute i en sjö.

Det här är nog en av de finaste och mest exotiska vyerna på Bali tycker jag. Tempelområdet är omgärdat av en vacker, blomstrande park, och allt andas frid. Åtminstone när man någotsånär helskinnad lyckats ta sig förbi de väldigt entusiastiska souvenirförsäljarna vid ingången.

På tal om kommers vill i princip alla på Bali sälja något till dig. Allt från souvenirer till taxiresor. Man går inte många meter utan att bli ”antastad”. Inte särskilt förvånande. Bali lever på turism. Och efter bombattentaten kommer inte lika många turister hit som tidigare. Många känner säkert en viss desperation. Hur ska man få ihop till brödfödan nu då?

Men allt sker med ett stort leende. Som man gör bäst i att återgälda, även om man för sjuttifjärde gången på en dag tackat nej till att köpa saronger, träskulpturer, tavlor eller något annat. Ett vänligt leende och ett vänligt ”no thank you” brukar respekteras.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: