Rätten till ett privatliv – även som pensionär

17 Jan

I Korea har det, tills alldeles nyligen, varit självklart att man tar hand om och erbjuder sina föräldrar husrum när de blir pensionärer. Men tiderna förändras, enligt en artikel i Korea Times.
Tidningen refererar till en undersökning utförd av en koreansk pensionärsorganisation. 78 procent av de intervjuade som var över 50 år sa att de hoppades att de kunde bo någon annanstans än hos sina barn när de gick i pension. 85 procent av dem som var mellan 50-55 år gamla sa att de inte ville bo med sina barn efter pensionen. 65 procent av de som var över 70 ville dock bo med barnen.En talesman för pensionärsorganisationen säger att de som är mellan 50 och 60 år gamla, och som vill bo för sig själva, antagligen anger detta eftersom de faktiskt hade de ekonomiska medlen att klara sig själva som pensionärer – till skillnad från de äldre intervjuobjekten. Som ni förstår har Sydkorea inget allmänt pensionssystem som Sveriges. Traditionen bjuder att det är barnens ansvar att ta hand om sina föräldrar när de blir gamla och slutar att arbeta.

Ibland hör jag västerlänningar – både svenskar och andra – tala om hur bra och ”naturligt” det är med flergenerationsboende, och hur sympatiskt det är att barn tar hand om sina gamla föräldrar. Ja, det kan väl låta trevligt, och moraliskt rätt på sätt och vis. Att man tar hand om dem som tog hand om en själv en gång, när man var liten och hjälplös.

Men detta system är ingen sörgårdsidyll. Konflikter uppstår naturligtvis, inte minst på grund av att de äldre och de yngre har olika värderingar. Speciellt idag, när det koreanska samhället förändras så mycket. När allt fler kvinnor kräver rätten att betraktas som jämställda männen. Och när de inte längre automatiskt accepterar att lyda sina föräldrar/svärföräldrar i allt, och leva sina liv som den äldre generationen anser att livet ska levas. När de vill bestämma själva.

I artikeln uttalar sig en 53-årig man, Cho Young-won, som är egen företagare. Han planerar att bo själv när han går i pension och när barnen har gift sig. Han räknar med att ha pengar så att han och hans fru klarar sig, och säger: ”Att bo tillsammans blir en börda, inte bara för mina barn och deras partners, utan även för min fru och mig. Varje par har rätt till ett privatliv”.

Nya tiders värderingar och idéer kan alltså även slå igenom hos dem som inte är helt purunga. Till exempel ”rätten till ett privatliv”. Och kanske – precis som i Sverige ibland – rätten att inte alltid betraktas som en självklar barnvakt till barnbarnen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: