Närsynhet – en skandinavisk/asiatisk grej?

16 Jan

I dagens Chosun Ilbo ställs frågan varför så många koreaner bär glasögon. Som – inte helt vetenskapligt – ”bevis” på hur det står till med de koreanska ögonen publicerar man ett foto på en koreansk skolklass och en från Nya Zeeland. Barnen är jämngamla. I den koreanska klassen bär 15 av 35 elever glasögon. Bland nya zeeländarna är det bara 4 av 34.Men. Sen hänvisar man till en (icke namngiven) studie som tyder på att människor från Östasien OCH från Skandinavien är mer genetiskt benägna att bli närsynta än andra människor.
Någon som har hört talas om det?

En nyzeeländsk präst, Father Bob Morpimore i Oakland, säger i artikeln att det inte är så många barn i hans land som behöver glasögon eftersom de lever sunt. De går och lägger sig någon gång mellan sju och åtta på kvällen och vaknar vid fem-sex. Han får stöd av Lee Jun-young, en koreansk student i Oakland, som säger att nyzeeländska ungdomar inte läser, ser på teve och sitter vid datorn lika mycket som koreanska ungdomar. Dessutom är de utomhus mer.

Jag tycker i och för sig att jag ser mycket fler barn här med glasögon än vad jag gör i Sverige, eventuella genetiska bevis till trots. Men det kanske beror på att svenska ungar också får mer nattsömn än koreanska. De slipper åtminstone att redan i tämligen späd ålder bli ivägskickade till privata kvällsskolor vareviga dag, som så otroligt många koreanska barn blir av sina föräldrar, vilka tycker att det statliga koreanska skolsystemet är under all kritik. Och därtill sitta och anstränga ögonen vid digra läxböcker (givetvis från både vanliga skolan och kvällsskolan) till mycket sent på kvällen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: