Vansinnigt gott julgodis

9 Dec

Efter två seriösa inlägg känner jag en obeskrivlig lust att ägna mig åt livets mer lättjefulla aspekter och tänkte därför delge er, kära bloggläsare, mitt allra bästa julgodisrecept. Kanderade mandlar med kanelsmak, vanvettigt goda! Varsågoda:200 g sötmandel
2 deciliter strösocker
2 teskedar vanillinsocker
1 deciliter vatten
Kanel efter tycke och smak

Såhär pysslar ni till dem:
Häll vatten, socker och vanillinsocker i en stekpanna. Vispa tills sockret lösts upp någotsånär. Sätt på värmen och koka upp. När lösningen kokar sänker du värmen och häller i mandlarna. Det ska småbubbla i pannan, inte koka för häftigt.
Efter en stund (minst 5 minuter tror jag, förmodligen längre, beror på hur mycket kräm det är i spisen din), blir lösningen allt segare, och efter 10-15 minuter (eller ännu längre) kristalliseras den. (Gå inte för långt från spisen, tillagningen måste kontrolleras regelbundet så att det inte bränns vid). Nu gäller det att vara med! Hacka runt i pannan (typ med en träslev) så att mandlarna separeras från varandra. Häll över kanel och rör runt försiktigt. Efter någon minut ser du att kristallerna börjar smälta igen. Fortsätt röra runt tills mandlarna blir lite lagom glaserade här och där av det smälta sockret. Värmen får inte vara för hög, annars bränns det vid och smakar örrrrk.
Stjälp över hela härligheten på en bakplåt med smörgåspapper på och låt svalna.
Ät tills du börjar må illa, gör sedan raskt en ny sats till familj och/eller vänner….

Advertisements

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: