Att inte passa in

8 Dec

– Vilken ras är svenskar egentligen?
Den frågan fick min man en dag av sina kolleger. En absurd fråga för honom, som svensk, men ur ett koreanskt perspektiv är det inte så orimligt. För Sydkorea är ett etniskt mycket homogent land. 99,9 procent av befolkningen är koreaner. Ur det här perspektivet kan man förstå att makens kolleger såg brydda ut när han förklarade att man inte kan tala om en ”svensk ras”. Att vi är ”uppblandade” lite till mans. En del har vallonblod, andra har någon familjemedlem som exempelvis är från något annat europeiskt land, eller något annat land överhuvudtaget.Av kollegernas ansiktsuttryck när han berättade detta kunde man härleda ”tagit del av, men ej förstått”.

Att en korean gifter sig med någon från ett annat land är inget vanligt. Länge har det varit helt otänkbart. Och fortfarande ses det inte alltid med blida ögon.

Utlänningar är ett udda inslag här. De tolereras, men de är ingen riktig del av Sydkorea. Den största minoritetsgruppen är kineser. Bland västerlänningar utgör amerikanerna den största nationaliteten, vilket härrör från Koreakriget. Det finns fortfarande cirka 37 000 amerikanska soldater stationerade i landet.

Till amerikanerna har koreaner ett tveeggat förhållande. Den äldre generationen, som minns Koreakriget, har i allmänhet en långt positivare inställning än unga människor. Samtidigt är Sydkorea – på ytan – otroligt amerikaniserat. Här finns långt fler amerikanska restaurangkedjor och affärer. Ungdomarna har – vare sig de gillar USA eller ej – inga problem med att iklä sig amerikanska märkeskläder, lyssna på amerikansk musik, se amerikanska filmer och teveshower. Att få studera i Amerika är också en dröm bland många unga.

Européer då? Tja, vi anses som långt mer exotiska än amerikaner. Många koreaner får något drömskt i blicken när man säger att man är från Europa. De får visioner av holländska väderkvarnar, romantiska medeltida borgar ? och av Prag. Prag har blivit ett enormt populärt resmål bland koreaner (vilket delvis beror på att en populär koreansk såpa utspelar sig just i denna stad ? oklart varför…). Europeisk romantik på hög nivå.

Ännu har jag inte träffat någon korean som inte vet att Sverige ligger i Europa. Oftast lyckas de pricka in oss uppe i norr med. Och så utropar de ”Ah! Sueden! Abba! The Real Group! Volvo!”. Säger man att man är från Sverige blir man väldigt väl behandlad. ”Good country”, brukar det heta, och så gör folk tummen upp.

Längst ner på utlännings-rangskalan står gästarbetarna, de som kommer hit för att göra skitjobben som koreanerna är glada om de slipper göra själva. Filippiner, malajer och pakistaner till exempel. Och japanerna, de står i en klass för sig. Vilket inte är så konstigt, med tanke på de ockupationer och det lidande japanerna åsamkat koreanerna under historiens gång. Såren är definitivt inte läkta.

Men gemensamt för alla oss utlänningar här är att vi inte hör till landet på riktigt, och inte kan räkna med att göra det, om vi nu skulle vilja det, under överskådlig framtid (om vi inte gifter in oss i en koreansk familj, men inte ens då ska man räkna med att betraktas som fullt tillhörig på studs).

Den här inställningen – att utlänningar inte hör till samhället ”på riktigt” – kan faktiskt ha den motsägelsefulla effekten att en korean utkorar en till sin bästa vän. För det kan, har både min man och jag fått erfara, vara mycket lättare att verkligen öppna sig för någon som är utomstående, som inte är präglad av det koreanska samhället med sin starka inriktning på gruppen/samhället före individen, och med alla dess konventioner, moraliska påbud och levnadsregler. Man kan berätta vad man egentligen tycker om ditt och datt, för motparten tar ju inte illa upp.

Det har sina ljusa sidor att inte höra till ibland. I alla fall om man är svensk i Korea.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: