Kloning och nationalstolthet

7 Dec

hwangsupporters.jpg

Delar av doktor Hwangs fanclub, redo att donera sina ägg. Foto: Korea Times

Sedan flera veckor tillbaka har ett och samma ämne toppat löpsedlarna och varit förstainslag i tevenyheterna här i Sydkorea – doktor Woo Suk Hwang och hans stamcellforskning.

Doktor Hwang från Seoul National University är den förste forskare i världen som har klonat ett mänskligt ägg. För några veckor sedan anklagade amerikanska forskare honom för att ha införskaffat äggen på oetiskt sätt. En läkarkollega till Hwang har betalat bland annat några av Hwangs kvinnliga forskarkolleger över 10 000 svenska kronor för att få använda deras ägg till forskningen. Hwang har tidigare förnekat att så är fallet, men vid en presskonferens i slutet av november tvingades han medge att han ljugit. Anledningen till denna lögn är, enligt Hwang, att kvinnorna själva bett honom att hålla tyst med att de donerat äggen. Han säger också att han definitivt inte tvingat någon att donera ägg, att han tvärtom avrått de kvinnliga forskarna i hans team (med tanke på eventuella etiska frågeställningar som skulle kunna uppkomma), men att de har insisterat på att få göra detta, för att forskningen ska kunna gå vidare. Mänskliga ägg till forskning är en bristvara.
Hwangs amerikanske forskarkollega och parhäst, doktor Gerhard Schatten, har nu avbrutit allt samarbete med Hwang och säger sig vara djupt kränkt över sin ex-kollegas agerande.

I Sverige är det förbjudet att köpa mänskliga ägg på det här sättet. Det är det i Sydkorea också, sedan den 1 januari, då landet antog en ny bioetiklag. Men Hwang, och de som stöder honom, säger att äggen donerades före årsskiftet, och att Hwang strikt sett därmed inte gjort något fel.

Teveprogrammet ”P.D. Notebook”, som kan sägas vara Koreas svar på ”Uppdrag Granskning” har nu även anklagat Hwang för att fuska med forskningsresultat. Men där har han fått stöd av bland andra Donald Kennedy, chefredaktören på den ansedda forskningstidsskriften Science, som säger sig ha gått igenom alla fakta ordentligt och inte kan finna något belägg för forskningsfusk.

Stödet för doktor Hwang i Sydkorea är enormt. I ett land som tidigare setts som en tämligen betydelselös underdog (som i princip bara duger till att producera billiga elektronikvaror), som envetet söker skapa sig en modern, nationell identitet samt internationellt anseende tenderar all kritik – vare sig den är befogad eller inte – mot en spjutspetsforskare som doktor Hwang att ses som snudd på landsförräderi. Medarbetare på tevekanalen MBC, som producerar ”P.D. Notebook” har till och med hotats till livet. Sydkoreas president har fått ge sig in i debatten och försöka gjuta olja på vågorna.

Det har även bildats en online community till stöd för doktor Hwang. Igår kunde representanter för denna rapportera att tusen av deras kvinnliga medlemmar förklarat att de mer än gärna ställer upp och donerar ägg till Hwangs stamcellforskning. Igår begav sig till och med ett antal av dem till doktorns forskningsavdelning och smyckade vägen till hans arbetsrum med azaleablommor för att visa sitt stöd.

Jag känner mig mycket långt borta från Sverige. Och då menar jag inte bara geografiskt.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: