Världens längsta jul?

1 Dec

Sverige måtte vara ett av de länder som firar jul allra längst, av icke-religiösa skäl? Jag menar, vi börjar ju seriöst första advent med adventsljusstake, pynt och glögg, och sen fortsätter vi tända ljus och glögga hela vägen fram till julafton. I USA till exempel, så börjar man väl jula Christmas Eve (minus julkommersen, som väl drar igång i november) och när Christmas Day är till ända så är allt över.Förra helgen bjöd vi hem några koreanska vänner, och jag berättade om vår adventspyntartradition och vår benägenhet att jula hela december.
”Hela december? Nähä? Men julen är väl egentligen bara en dag, julafton?”, frågade de (som för övrigt är buddhister), uppriktigt brydda.

Ja, varför är vår jul så lång, egentligen? Det är väl så att vi tar adventstiden, som ju egentligen symboliserar väntan på Kristus, som en bra förevändning för att tända lite ljus och ha det mysigt när det är som allra ruggigast och mörkast i vårt land.

Något bättre svar hade jag inte, och våra vänner verkade tycka att det var en smålustig och exotisk tradition som de kanske hade lite svårt att föreställa sig. Men så har de ju aldrig behövt uppleva regnkulna, vindpinade och nattsvarta Skånevintrar, något som har förföljt mig under större delen av mitt liv…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: