Ett omänskligt prov

23 Nov

Idag är det dags för College Scholastic Ability Test; Koreas motsvarighet till högskoleprovet.Det innebär att nästan hela landet stannar. I alla fall under morgontimmarna, då 600 000 ungdomar landet runt ska ta sig till provlokalerna.
I tidningar, teve och radio uppmanas allmänheten flera dagar i förväg att INTE i onödan ge sig ut i trafiken på morgonen, innan ungdomarna hunnit fram till proven. Flera dagstidningar publicerade idag dessutom bilder på mödrar som tagit sig till något av de buddhistiska templen för att be för att deras barn ska klara provet.

Detta kan tyckas smått hysteriskt. Men så är de koreanska högskoleproven oändligt mycket viktigare än våra svenska.
För här ges inte någon andra chans. Klarar du dig inte är det kört. Här finns inget komvux, inga folkhögskolor, ingen möjlighet att starta om längre fram. Och någon vidare karriär kan du knappast hoppas på om du inte har en universitetsutbildning i ryggen.

Därför följs dagstidningarnas bilder på bedjande mödrar efter några dagar av svarta rubriker om självmord. Varje år finns det ungdomar som inte klarat proven, och som inte ser någon annan utväg än att ta livet av sig. De kan helt enkelt inte se någon framtid.

En positiv nyhet för någon månad sedan var att en av de största bankerna här i Korea börjat anställa medarbetare med alla möjliga bakgrunder – även sådana utan universitetsutbildning.

Ett steg i rätt riktning, bort från detta omänskliga system. Måtte det blir fler snart.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: