Ode till pulversåsernas lov

3 Nov

Fattar ni hur bra ni har det hemma i Sverige? Skulle inte tro det. Jag säger bara en sak:Pulversåser.

Bearnaise. Café de Paris. Hollandaise. Choronsås.

Är det något som aldrig, ALDRIG NÅGONSIN får felas i resväskan när jag återvänder till Korea från Sverige så är det pulversåser. Varpå det haglar ironiska kommentarer ur karln jag är gift med, som att vi nu måste be hyresvärden bygga om köket, utvidga det så att vi får plats med x antal nya köksskåp som jag kan fylla med alla miljarder pulversåser jag släpar hit. Slår vad om att han har haft någon mardröm om att en dag komma hem, öppna ytterdörren och bli nersmockad av ett berg med pulversåsförpackningar som vildsint väller ut ur huset.

Ikväll testade jag nån ny variant av kall sås, man blandar pulvret med gräddfil eller crème fraiche; Lemon and dill hette den visst. I egenskap av språkfascist frågar jag mig i och för sig varför den inte kunde heta Citron och dill. (Å andra sidan är väl jag inte den bäste att utöva kritik, så mycket engelska ord jag understundom blandar in i mina blogginlägg, sade hon, ödmjukt självrannsakandes.) Men god var den till laxfilén.

Nä, jag vet. Pulversåser är vare sig höjden av kulinarisk idérikedom eller finess. Men så underbart enkelt och snabbt ibland. Och lite exotiskt festligt blir det allt, här på andra sidan jorden, där vardagskryddan nummer ett heter chilipeppar och Blå Band och Knorr är tämligen okända storheter..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: