Jul hela året om…

29 Okt

julmarknad1.jpg

Julglitter så det räcker och blir över…

Ho-ho-ho!! Snart är det jul igen!

Cirka 27 procent av den koreanska befolkningen är kristen, men julen är ingen stor högtid här. Juldagen är röd dag i almanackan och de aktivt kristna besöker julmässan, men mycket mer julfirande blir det inte. Ja, förutom julklappar då, men det är ett senkommet påfund (lite som Halloween i Sverige), som väl framför allt detaljhandeln lobbar för. Och julklappshysterin sprider sig inte oväntat över trosinriktningarna.

Såhär ser det ut på en av marknaderna i Seoul i juletid. Kortet är taget förra året, men nu dröjer det bara någon vecka innan julhysterin lägrar sig över Sydkorea igen. Ho-ho-ho, dansande och vrålande tomtedockor, glitter och glamour, tingel och tangel och smäktande julmusik i högtalarna, det räcker och blir över, kan jag säga.

Här kan man förresten se juldekorationer sitta uppe långt in på våren i vissa fall året runt. Vi var inbjudna på middag hos en av makens kolleger (som för övrigt är buddhist) för ett tag sedan, och han hade ett käckt litet arrangemang med grankvistar och julgranskulor som prydde hallspegeln därhemma.
Tycker väl han och frugan är fint i största allmänhet, får man förmoda!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: