Öga för öga, tand för tand

26 Okt

Kommer ni ihåg kampanjen ”Ät svenskt kött”? Nu har vi något liknande i Korea, fast slagordet är ”Ät koreansk kimchi”.Kimchi är jästa grönsaker som kryddas med chilipeppar samt vitlök och diverse andra kryddor. Det är definitivt Koreas nationalrätt, trots att det inte är någon huvudrätt. Jag har nog inte varit på någon koreansk restaurang som inte serverar kimchi till maten.

Men kimchi tillverkas inte enbart i Korea, utan även i Kina. Det beror inte huvudsakligen på att kineser också älskar kimchi, utan på att det är billigare att producera kimchi i Kina. Sen går den på export till Korea. Det är bland annat koreanska restauranger som köper in den kinaproducerade kimchin.

För nån vecka sen dök det dock upp larmrapporter i media. Analyser på kinatillverkad kimchi visade på höga blyhalter. Och igår avslöjades dessutom att man hittat parasitägg i kinesisk kimchi. Örrrk.

Kora är, inte helt otippat, i uppror. Nu förhör man sig noga på restaurangerna var de får sin kimchi ifrån. Kollar noga vad det står för tillverkningsland på färdigpaketerad kimchi i affären. Och allt fler, som tidigare köpte färdigkimchi i affären, har börjat göra sin kimchi själv i köket därhemma. Dessutom undviker allt fler koreaner att köpa några som helst livsmedel från Kina. Vem vet vad de innehåller, resonerar man.

Kineserna är naturligtvis inte glada över detta. Förutom förlorade intäkter står ju även den kinesiska hedern lite på spel här. Så några dagar efter kimchilarmet gick kineserna till motangrepp. De har fått nys om att deoderanter som tillverkas i Korea innehåller ftalater, ett ämne som bland annat kan ge upphov till allergier, så nu kräver den kinesiska myndigheten för kvalitetskontroll, inspektion och karantän omfattande information om vad som egentligen döljer sig i de koreanska deosticken.

Öga för öga, tand för tand – typ.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: