Historielöshet

17 Okt

17 oktober 2005

Kunde i går ta del av ett samtal två amerikaner emellan. De pratade bland annat om koreanernas brist på säkerhetstänkande, till exempel vad gäller trafiksäkerhet.

”Man behöver ju bara titta på hur få det är som har barnstolar till sina ungar i bilen”, sa den ene.

”Ja, de är typ 50 år efter oss i utvecklingen på många områden ? otroligt, det här är ju år 2005. Alltså, ibland undrar jag om det här med brist på trafikvett är genetiskt betingat, eller nåt”, sa den andre.

Jag vill på intet sätt försvara koreanska brister i trafiksäkerheten (inte minst eftersom jag har barn själv), men resonemanget ovan är vare sig rättvist eller logiskt.

USA har i och för sig deltagit i en hel del krig under 1900-talet, men själva landet har aldrig blivit invaderat och skövlat.

Korea har under 1900-talet dels genomlevt dels den långvariga japansk ockupationen, dels Koreakriget. 1953 var Korea helt skövlat och de två koreanska staterna byggdes upp i princip från scratch.

Länder som USA – och Sverige, inte att förglömma – har sålunda haft helt andra förutsättningar att bygga upp sina samhällen de senaste 50 åren. Vi har haft möjlighet att även utveckla andra saker än det som är helt grundläggande för livsuppehället.

En uppryckning i trafiksäkerheten kommer säkert i Sydkorea också, även om det kan ta längre tid än man kunde önska.

Att anföra genetiska orsaker till länders bristande utveckling på vissa områden tycker jag är rent ut sagt korkat. Och historielöst.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: