Åh, vad det värmer gott…

13 Okt

13 oktober 2005

Det börjar bli lite småruggigt på kvällar och nätter även här i Korea. Då är jag kolossalt tacksam över Ondol, det klassiska koreanska, ack så mysiga uppvärmningssystemet.

Koreanerna kör nämligen sedan nästan tvåtusen år tillbaka med golvvärme. När frun i huset tände elden för matlagningen på morgonen, leddes värmen från elden till stenplattor under golvet, och stenarna värmde i sin tur upp själva golvet (ondol betyder ”varm sten” på koreanska). Numera, i moderna hus, använder man sig av varmvatten i rörledningar.

Ondol-uppvärmningen är för övrigt anledningen till att man sitter på golvet och äter i Korea. Samt sover på golvet, på en slags kombinerade madrasser och täcken (som sovsäckar, fast mycket rymligare). Rejält varmt och mysigt vill koreanerna ha det när de sussar, så oftast brassar de på rätt rejält om nätterna. Vi karga svenskar som sover i säng nöjer oss med mer modest värme på golvet, men, åhhhh, vad det är skönt när man sömndrucket en tidig och kall morgon kan sätta fossingarna på ett uppvärmt golv!

En lustig detalj är att Ondol-systemet inte gjort sitt intåg i badrummen. Där är det antingen svinkallt, eller så begagnar man sig av vanliga element.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: