Toalettlagen – en vän i nöden

24 Sep

Alltså, jag undrar – har vi nån toalettlag i Sverige? Nån ”Förordning gällande offentliga bekvämlighetsinrättningars inredning och sanitära standard”, typ?I dagens Chosun Ilbo läser jag nämligen att Korea är ett av de få länder i världen som har en toalettlag.
”The Public Restrooms Law”, jajemänsan.

Det hela började 2002 när Korea, tillsammans med Japan, skulle stå som värd för fotbolls-VM. Korea insåg att landet faktiskt var underlägset sin gamla ärkefiende Japan på toa-området. Japaner är ju kända för att vara ett oerhört sanitärt folk, och koreanerna fick medge att de definitivt inte nådde upp till samma höga standard i fråga om renlighetsnivån på de offentliga toaletterna. Inte bra för imagen när man får en massa internationella gäster. Gå på toa måste de ju alla, förr eller senare.

En frenetisk upprustning och uppstädning vidtog, och när det väl var dags för VM var fanns inget att anföra mot standarden på hemlighusen här i landet. Därmed har man dock inte låtit sig nöja; förra året antogs ”The Public Restrooms Law”, som bland annat anger att de måste finnas fler toalettstolar på damernas än på herrarnas.

Själv får jag nog säga att Korea ligger före Sverige på toalettområdet. Det kostar aldrig något att besöka offentliga toaletter. De finns överallt, man behöver aldrig förgås av kissnödighet. Och skulle man inte hitta någon går det bra att släntra in i närmaste större kontorsbyggnad och begagna toan där (brukar finnas ett antal på bottenplan). Ingen säger nåt om det. Hygienen brukar också vara helt OK. Jaja, ibland har folk glömt att spola, men bortsett från det är det för det mesta hyfsat sanitärt.

Det finns till och med en ”Citizens Coalition for Restroom Culture” här i Korea. Härnäst ämnar de lobba för fräschare toaletter på skolorna.

Annonser

Ett svar to “Toalettlagen – en vän i nöden”

  1. JUSTITIA måndag, 22 december , 2008 den 1:40 f m #

    MEN VADFAN!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: