Att bo på drömmarnas gata

24 Sep

24 september 2005

Ett nytt, fint hus kräver ett ståndsmässigt namn. I alla fall i Seoul. När man bygger nya flerfamiljshus här ”döps” de ofta med något namn som ska låta ståndsmässigt och chict. Huset vi bodde i tidigare hette ”Opera House”. Över porten satt en fresk med operahuset i Sydney på. Oklart varför. Själva huset hade inga som helst likheter med Sydneys arkitektoniskt särpräglade operabyggnad.

Andra lika intressanta som fantasifulla husnamn är The Plus, Street of Dreams (något för romantiker som sitter fast i stenöknen kanske?), Bauhaus (liknar definitivt inte sin berömda tyska förlaga), Swiss Cottage (femvåningshus som är så långt från en schweizisk alpstuga man bara kan komma) och Royal Palace (också det en tämligen vanlig femvåningsbyggnad).

Min favorit är nog Lotte Castle. (Lotte är för övrigt ett stort konglomerat som producerar det mesta från hus till tuggummin). Det finns faktiskt flera Lotte Castle i Seoul – tjugovåningsskrapor med lite tinnar och torn längst upp som möjligen kan påminna om något slottsliknande ifall man kisar väldigt mycket med ögonen och har extremt välutvecklad fantasi. Det kuliga med Lotte Castle är tevereklamen. Den visar nämligen inte själva husen eller lägenheterna utan softade bilder på europeiskt-inspirerade fantasislott (studiobyggen) med gubbar i värsta Mozart-stass som vandrar omkring i välansade slottsparker jämte lyckliga västerländska (?!?) barn som leker kring springbrunnarna i stärkta vita kläder.

I fråga om namnvalet skäms man inte heller för att appellera till folks drömmar om hög status och mycket pengar. Att ha, eller vilja ha, mycket pengar är absolut inget att skämmas för i Sydkorea. Detta är fortfarande ett högeligen hierarkiskt samhälle och en hög samhällsposition – vilket innebär en god lön – är något mycket åtråvärt. Och ju mer det koreanska samhället moderniseras och demokratiseras, desto mer ökar ”Medel-Kims” chanser att klättra några pinnhål uppåt på socialklass-stegen. Därför kan en byggherre utan att blinka döpa sitt nya lägenhetskomplex till Richensia, Richville eller något liknande – efterfrågan på nya, fräscha bostäder med flådiga namn bara ökar.
Hade väl inte riktigt gått hem i Sverige…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: