Utbrändhet i helgens spår

20 Sep

20 september 2005

”Who the hell invented holidays?”
I en artikel kring tacksägelsehelgen Chusok (se inlägget ”Nästan som julafton” nedan) i tidningen Joongang Ilbo berättar Shin Yong-min att hans mamma brukade fråga sig just detta inför annalkande storhelger.

Efter att ha läst artikeln inser jag att Chusok nog trots allt är en betydligt värre ”kvinnofälla” än vad svensk jul är. För här får jag bland annat veta att ”holiday trauma” är en vedertagen medicinsk term i Korea – drabbar kvinnor som får stå och putsa, feja, köpa presenter till hela tjocka släkten och inte minst laga mängder av traditionella rätter – och som i vissa fall tydligtvis hamnar på akuten av pur utmattning.
Jamen karlarna då, de får väl hjälpa till, tycker ni kanske. Ja, det kan man verkligen anse. Men i jämförelse med Korea kan jag faktiskt påstå att Sverige är ett veritabelt paradis på jämställdhetens område. Utvecklingen har liksom inte riktigt gått lika snabbt här, för att uttrycka saken milt. I alla fall inte när det gäller den andel av befolkningen som är över 30.

Den viktigaste delen av Chusok är hedrandet av anfäderna. Vanligtvis åker man ut till familjegraven, och där är den äldste sonen i familjen ansvarig för minneshögtiden. Man bugar sig djupt och placerar ut sina ”offergåvor”, bland annat traditionella maträtter som ska vara tillagade av den första skörden.
Att gifta sig med den äldste sonen i familjen är inte någon dans på rosor, i alla fall inte om man gifter in sig i en familj som håller hårt på traditionerna. Chusok firas i mannens familj, och det är äldste sonens fru som traditionellt har ansvaret för att handla allt som behövs inför helgen och att städa så att det blir helgfint. I värsta fall vistas hon sedan i köket vid grytorna och stekpannorna i princip hela helgen.

Ogifta ungdomar kan också få sin beskärda del av Chusok-stress, enligt Joongang Ilbo. Äldre släktingar älskar tydligtvis att plåga dem med frågan om när de egentligen tänker gifta sig. Nog så irriterande. Fast kanske inte direkt ”holiday trauma”.

Det finns nog både en och annan ung koreansk kvinna som borde tänka sig för innan hon stadgar sig med äldste sonen i nån familj. Och vad vet jag, det kanske är den vedertagen dejtfråga här: ”Jaha, och har du några äldre bröder då? Inte? Nähä…ja, det var kul att träffas men nu måste jag hem, ska upp tidigt i morgon, hejhej…”

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: