Ren och välknådad

12 Sep

12 september 2005

Inte för att jag vet om det stämmer, men jag har hört att en koreansk fördom mot oss västerlänningar är att vi är lite småskitiga och inte sådär väldigt hygieniska av oss.

Ja, det kanske beror på vem man jämför med – jämför man oss med just koreaner kan jag väl säga att vi hafsar oss igenom våra hygienritualer rätt så kraftigt. Åtminstone baserat på den lilla episod jag nu har att berätta:

I Korea finns det så kallade djimjibangs överallt. Det är badhus dit man går för att tvaga sig, bada bubbelpool (eventuellt med tillsats av grönt te eller hälsobringande örter i vattnet), sitta i bastu, få massage och en massa andra trevligheter. Enklare maträtter, kaffe och te serveras dessutom. Djimjibangs är inte sällan öppna 24 timmar om dygnet, så för en ringa penning kan man sova över i dessa renhetens tempel om man vill.

Jomenvisst, detta måste man ju testa, tänkte vi, ett antal glada svenskor, och begav oss i samlad trupp till en utvald sauna.

Efter att ha betalt inträde, en svensk 50-lapp ungefär, bekantade vi oss med det rikhaltiga utbudet av behandlingar. Efter mycket diskuterande var vi några modiga själar som enades om att testa body scrub med efterföljande massage.

De tjänstgörande badhusdamerna – en rekorderlig samling 50-plussare, endast iklädda trosor och behå – ledde oss myndigt in till duschrummet, där vi anmodades att under användning av tillhandahållna tvålar och badsvampar tvaga oss ordentligt och sedan sätta oss i bastun. Vi gjorde som vi blev tillsagda. Ett koreanskt badhus har för övrigt ofta flera sorters bastu, t.ex. invändigt klädda med olika stenar, som jade och ametist, vilka anses ha hälsobringande effekter.

Efter detta duschade vi ånyo och satte oss sedan i en av bubbelpoolerna för att vänta på att damerna skulle ta itu med oss. Under tiden kunde vi iaktta övriga badhusgäster (jag behöver väl knappast tala om att dessa inrättningar är uppdelade i herr- och damavdelningar). Det var ett antal töser i olika åldrar som satt på pallar framför handduschar och gnodde sin lekamen för allt vad de orkade med rejäla skrubbvantar. I vissa fall var det helt klart fråga om en dejt med bästa väninnan, där man turades om att skrubba varandra på ryggen och prata om allt som gör livet glatt under tiden. Vissa borstade tänderna med stor frenesi. De gjorde även våra badhusdamer, och när de var klara med sina tandhygieniska insatser visade de sig vara mer än redo att ta emot oss.

Vi blev invisade i ett synnerligen spartanskt inredd rum med ett antal britsar klädda med plastöverdrag. Ingen mysbelysning och softad New Age-musik här inte. Vi anmodades att ta plats på britsarna, och sen inledde damerna proceduren med att slänga över oss några hinkar varmt vatten. Därefter körde det igång på allvar, med skrubbvantar och tvål. Jag kan väl säga så här, att om man är buskablyg är nog skrubbning på koreansk sauna inget man kan rekommendera. För här går man minsann igenom HELA kroppen. Jodå! Och den som hallucinerar om sköna milda behandlingar med dyra franska produkter har också hamnat helt fel. Här är det oparfymerad tvål och ORDENTLIGA tag som gäller. Behöver jag säga att det var rätt äckligt att resa sig från britsen och se den enorma mängd av gråa hudflagor som lösgjort sig från min lilla kropp när skrubbmomentet väl var över?!?

Ja, sen var det ånyo avduschning i kallt vatten och därefter massage. Men först: ansiktsmask. Damerna virade in våra hår i vita handdukar, knöt en rejäl knut i pannan och förskönade sedan våra anleten med en rejäl portion av något illgrönt och iskallt som luktade gurka. Där låg vi på britsarna och stirrade på varandra, splitternakna, insmorda med barnolja, prydda av gröna fejs som harmonierade fint med våra vita handduks-kaninöron. Obetalbart, helt obetalbart!

Massagen var, föga förvånande, även den mycket handfast. Inget lite lagom halvmysigt småklämmande där inte. Vid ett tillfälle klättrade damerna dessutom upp på ryggarna på oss och vandrade omkring lite. En i massageteknik bevandrad väninna förklarade att det var nog bindvävsmassage vi fick. Ja, kanske det. Jag var väldigt glad när det var över, i alla fall.

Efter denna intressanta upplevelse lullade vi hemåt, fullständigt yra. Själv var jag tvungen att lägga mig på soffan vid hemkomsten.

Det konstiga är att denna hisnande upplevelse faktiskt ger mersmak, i alla fall en tid efteråt, när man hämtat sig från chocken. Vi är några stycken som varit iväg på skrubb och massage flera gånger…och själv känner jag att nu är det nog snart dags igen…

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: