Om att äta hund

10 Sep

10 september 2005

Inför fotbolls-VM 2002 i Korea och Japan rasade en hätsk debatt om koreanernas förtäring av hundkött.
Maträtter med hundkött, som betraktas som en delikatess med högt näringsinnehåll, är ingen vardagsmat numera i Sydkorea. En del koreaner äter dock t.ex. hundköttssoppa, bosintang, speciellt på sommaren.

Brigitte Bardot och tusentals andra djurrättsaktivister krävde inför VM att FIFA skulle utöva påtryckningar på Sydkorea; landet måste omedelbart sluta med denna vämjeliga sedvänja. I en radiointervju sa hon följande:
”Cows are grown to be eaten, dogs are not. I accept that many people eat beef, but a cultured country does not allow its people to eat dogs.”

I ett civiliserat land äter man alltså inte människans bäste vän, det är vad Bardot säger.
Jag tycker att hennesuttalande är ett – medvetet eller omedvetet – utslag av västerländsk kulturimperialism – den ”vita rasens” självpåtagna roll som norm och rättesnöre för alla andra människor på jorden. Det är vi som har rätt att bestämma vad som är civiliserat, och vad som inte är det.
I Korea har hundar genom historien inte haft någon husdjursroll. Det är först på senare år som en del koreaner börjat ha hundar som husdjur. (Hundkött har däremot ätits i mer än tusen år här). Och eftersom hundar inte haft någon självklar roll som ”människans bästa vän” i Korea bortfaller argumentet att koreaner inte får äta hund av just den anledningen.
Eller menade Bardot att koreaner inte får äta hund för att man i västerlandets kultur anser hunden vara ”människans bästa vän”? I analogi med detta borde väl alla vi som äter nötkött sluta med det – av hänsyn till att kon i Indien är ett heligt djur. Eller är det den västerländska kulturen som är den rätta, och som resten av jordens befolkning har att rätta sig efter?

En helt annan sak är att uppfödningen av ”mathundar” (det rör sig om en speciell ras, man äter inte alla sorters hundar) i Korea kritiserats hårt för att vara grym och plågsam. Har bland annat läst rapporter om att hundarna vistas i minimala burar under vidriga sanitära förhållanden och misshandlas för att köttet ska bli mörare.
Det sistnämnda är en anledning till att jag själv aldrig i livet skulle äta hundgryta made in Korea. Men jag skulle inte få för mig att försöka förbjuda andra människor att äta hund, om de nu vill det – så länge uppfödningen inte innebär djurplågeri.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: