Skönhet under kniven

7 Sep

7 september 2007

För oss västerlänningar kan det vara svårt att se skillnad på asiater, att se om de är t.ex. kineser, japaner eller koreaner. Frågade nyligen en koreansk kompis om hur hon egentligen ser skillnad på en japan och en korean.
”Jamen vi koreaner är ju så mycket snyggare, hihi”, svarade hon.

Jomenvisst kan jag tycka att koreaner är snygga. Särskilt koreanska kvinnor, de är ofta oerhört vackra.
Dessvärre verkar de inte tycka det själva. Plastikkirurgerna här har bråda dagar. Det ska bland annat fixas till näsor, som ska göras mindre breda, och ögon, som ska göras större och ”rundare”. Resultatet? Ett mer västerländskt utseende. Men det är inte bara ansiktet som ska ”förskönas”; ett annat populärt ingrepp här är fettsugning.

Vadan allt detta? Tja, en förklaring är att Sydkorea är ett samhälle med enorm konkurrens människor emellan. Inte minst vad gäller arbetsmarknaden. Konkurrensen om bra jobb är ofta en strid på kniven, och många tror att ett vackert utseende ger pluspoäng. Att ha toppbetyg från något av de bästa universiteten är en grundförutsättning för ett riktigt bra jobb. I slutändan kanske det är den som har de bästa betygen OCH det vackraste utseendet som får jobbet. Kanske.

Enligt en studie utförd av Koreas hälsovårdsministerium har hela 52,5 procent av de 1 565 kvinnliga universitetsstudenter som ingick i undersökningen låtit plastikoperera sig minst en gång. 82 procent ville dessutom göra ytterligare operationer. Enligt dagstidningen Chosun Ilbo har antalet plastikkirurger i Korea ökat med 400 procent sedan 1990, från 276 till 1 102 stycken.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: