Koreansk mat 2

1 Sep

lunch2.jpg

1 september 2005

Här har vi nästa lunchbricka, en rykande het skål med kimchi chigae, vilket är en gryta gjord på kimchi. Ofta stark som attan. Ja, jag har ju bott i Korea i två år nu, men jag har fortfarande svårt att få ner kimchi chigae. Åtminstone utan några liter vatten…

Koreanerna är oerhört stolta över sin kimchi, inte minst för att den ska ha många hälsofrämjande egenskaper. Den mjölksyrebakterie som bildas under jäsningsprocessen sägs kunna förebygga cancer, diabetes och tillväxt av skadliga bakterier. Kimchi är dessutom rikt på mineraler, vitaminer och fibrer. Kalori- och kolesterolsnål är den också.

Slutet av november och början på december är traditionell kimchitillverkningstid. Det här med saltinläggning och jäsning av grönsakerna var nämligen förr i tiden ett sätt att konservera grönsakerna, så att de skulle hålla sig under vintern. Krukorna med kimchi förvarades under jord.

Det lär finnas 160 sorters kimchi, tillverkade av allsköns grönsaker och med olika kryddor. Chilipeppar och vitlök ingår i de flesta sorter, men man kan också tillsätta t.ex. torkade småfiskar, torkad bläckfisk eller ansjovis som pricken över i.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: