Koreansk mat 1

1 Sep

lunch1.jpg

1 september 2005

”Å vad kul att bo i Asien, tänk bara på all god mat…för Korea har väl typ samma mat som Thailand eller Japan, eller?”

Öhhh…typ nej. Inte alls. Koreansk mat är inte lik någon annan jag smakat. Här är det chilipeppar som gäller. Mycket chilipeppar, och chilipeppar i all mat. Nästan.

På bilden ser ni en typisk koreansk lunchbricka. Huvudrätten är bibimpap, en stor skål med ris, diverse grönsaker, lite köttfärs, sesamfrön och ett rått ägg. Detta blandar man ihop, och som grädde på moset avslutar man med en stor klick chilipepparpasta (det är den brunröda smeten ni ser på ett av de mindre faten).

Med på brickan finns också en liten tallrik med kimchi (fatet med nåt orange-rött i). Kimchi är definitivt Koreas nationalrätt, men det är bara en smårätt som serveras till huvudrätterna. Kimchi är jästa grönsaker som kryddas med…just det, chilipeppar, samt vitlök och diverse andra kryddor. Varje husmor med självaktning har sitt eget hemliga recept. Den vanligaste kimchisorten är gjord på kinakål. Bladen plockas isär och sköljs. Sedan skär man dem i mindre bitar och lägger dem i saltlake. När kålen gosat till sig riktigt i laken sköljer man den, lägger den i kryddblandningen och låter den stå och jäsa kanske en vecka i en kimchikruka. Sen är det klart.
Kimchi både luktar och smakar, lika starkt som originellt, för en västerlänning. Ärligt talat tyckte jag kimchi var rätt äckligt när jag smakade det de första gångerna. Men man vänjer sig…nu tycker jag det är både gott och fräscht!

Det lilla fatet med nåt gult i är inlagd rättika, Fannys absoluta favorit. Det är också en vanlig sidorätt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: