Hjärta, smärta och sånt

30 Aug

30 augusti 2005

På tal om koreanska såpoperor (se inlägget nedan) så kan de ge intressanta inblickar i den koreanska kulturen. Ett oerhört populärt tema i dessa tv-dramer är förbjuden kärlek. Och här snackar vi inte om gifta människor som vänstrar eller så. Nej, den förbjudna kärleken uppstår redan innan man har inträtt i det äkta ståndet. Ett exempel skulle kunna vara ”rik snygg pojke från finfin familj i Seoul faller som fura för vansinnigt söt men urfattig blomsterförsäljerska från provinsen. Rik pojkes pappa insisterar på att rik pojke efter avslutade ekonomistudier vid Harvard ska gifta sig med rik flicka från finfin familj i Seoul. Rik flicka från Seoul är supersnygg men tämligen blåst och därtill intrigant. Vill gifta sig med rik pojke för att hon då skulle bli ännu rikare och samtliga hennes väninnor skulle bli grymt avundsjuka. Rik pojke vägrar giftermål med rik flicka, smugglar istället med fattig blomsterförsäljerska från provinsen till Amerika och går under jorden. Rik pojkes pappa blir vansinnig och rik pojkes mamma bara gråter. Fattig blomsterförsäljerska från provinsen insjuknar plötsligt i dödlig sjukdom…” Ja, ni fattar. Hjärta och smärta så att man blir alldeles vimmelkantig. Men det intressanta är själva problematiken, alltså att äktenskap inte är något man ingår med vem som helst man råkar bli kolossalt förälskad i, även om det faktiskt är ens själsfrände och sanna kärlek. Koreanska mammor och pappor kan nämligen fortfarande ha en del att säga till om när det gäller val av barnens livspartner. Att det är föräldrarna som väljer en lämplig giftermålskandidat blir allt mer sällsynt. Men om man tar hem fröken Kim för att presentera henne för sina föräldrar, och dessa definitivt inte tycker att hon är lämplig – då är det inte helt osannolikt att det inte blir något bröllop.

Respekt för äldre personer, och inte minst ens egna föräldrar, är fortfarande en oerhört viktig del av den koreanska kulturen. Familjen är alltjämt den viktigaste enheten i Korea. Det är familjen du vänder dig till om du behöver någon form av stöd (ekonomiskt eller annat) och omvänt förväntas du ställa upp för familjen. Individuella önskemål får ge vika, om det är nödvändigt.

Låter det oerhört gammaldags? Tja. Det beror väl på vad man har för perspektiv. Jag menar, hur stora var chanserna för att disponentsonen Sjöstrand skulle gifta sig med servitrisen Nilsson för några decennier sedan i Sverige? Betänk dessutom att medan vi i Sverige kunnat utveckla vårt samhälle i fred, lugn och ro de senaste 50 åren så har Sydkorea under samma period varit tvungen att bygga upp hela sitt land på nytt efter den japanska ockupationen och Koreakriget.

Koreas materiella välstånd har utveckats i rasande takt de senaste 30 åren, och när gamla värderingar krockar med ökat välstånd i ett materiellt hypermodernt samhälle, och med ökande influenser från världen utanför, blir det inte utan konsekvenser. Skilsmässofrekvensen i Sydkorea är nu en av de högsta i världen och barnafödandet minskar drastiskt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: